Súd potvrdil dohodu o urovnaní dvoch žalôb voči banke JPMorgan

Tieto spory sú spojené s nelegálnou činnosťou finančníka Bernarda Madoffa. Banka JPMorgan Chase & Co zaplatí 543 mil. USD

Americký federálny súd potvrdil dohodu, v rámci ktorej banka JPMorgan Chase & Co zaplatí 543 mil. USD a urovná tak dva súdne spory spojené s nelegálnymi praktikami finančníka Bernarda Madoffa, ktorý vytvoril takzvanú Ponziho schému. Podľa hovorkyne správcu konkurznej podstaty spoločnosti Bernard L. Madoff Investment Securities LLC dohodu potvrdil americký konkurzný sudca Stuart Bernstein.

 

Banka urovná skupinovú žalobu zaplatením sumy 218 mil. USD. Spoločnosť taktiež ukončí spor s Irvingom Picardom, keďže zaplatí 325 mil. USD. Picard je konkurzný správca firmy Bernarda Madoffa. Spoločnosť JPMorgan tieto správy nekomentovala.

Bernard Madoff bol dlhoročným klientom banky JPMorgan. Tá v súčasnosti čelí obvineniam z toho, že prehliadala podozrivú aktivitu na jeho účtoch, ktorá naznačovala, že sa dopustil podvodu. V roku 2009 americký súd odsúdil Madoffa k odňatiu slobody na 150 rokov. Jeho päť spolupracovníkov stojí pred súdom v New Yorku a čelia obvineniam z toho, že Madoffovi pomáhali.

Banka v januári informovala o dohode s americkými úradmi v súvislosti s týmto sporom. JPMorgan Chase podľa dohody s americkým ministerstvom spravodlivosti zaplatí 1,7 mld. USD. Ďalších 350 mil. USD zaplatí spoločnosť, aby tento spor urovnala s americkým Úradom pre kontrolu meny (OCC). "Uznávame, že sme mohli urobiť lepšiu prácu pri zhromažďovaní rôznych informácií a obáv v súvislosti s Madoffom z rôznych častí banky v rôznom čase,“ uviedla v januári banka vo svojom stanovisku.

(1 EUR = 1,3519 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy