Tržby maloobchodu SR klesli menej ako priemer eurozóny

Na Slovensku maloobchodné tržby medzimesačne oslabili o 0,5 %, zatiaľ čo v rámci eurozóny klesli o 1,6 %.

Sezónne upravené maloobchodné tržby v eurozóne v decembri medzimesačne oslabili o 1,6 % a v rámci celej Európskej únie sa znížili o 0,8 %. V medziročnom porovnaní sa decembrové tržby maloobchodu eurozóny znížili o 1 %, ale v rámci celej EÚ posilnili o 0,1 %. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Na Slovensku tržby medzimesačne oslabili o 0,5 %, v medziročnom porovnaní boli vyššie o 0,7 %.

 

V rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal Eurostat k dispozícii údaje, decembrové maloobchodné tržby medzimesačne klesli v šestnástich štátoch a vzrástli v šiestich. Najvýraznejšie oslabili v Portugalsku (-5,8 %), v Španielsku (-3,6 %) a v Nemecku (-2,5 %). Najviac medzimesačne vzrástli vo Veľkej Británii (2,6 %), na Malte (2 %) a v Írsku (1,4 %).

V medziročnom porovnaní v rámci krajín EÚ, z ktorých boli údaje k dispozícii, sa decembrové tržby maloobchodu zvýšili v štrnástich štátoch a klesli v ôsmich. Najvýraznejšie medziročné prírastky zaznamenali v Luxembursku (9,4 %), v Poľsku (6,7 %) a v Rumunsku (5,6 %). Najviac klesli v Nemecku (-2,4 %), v Belgicku (-1,9 %) a vo Fínsku (-1,3 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy