Decembrový úrok na hypotékach klesol na 3,69 %

Za celý vlaňajšok banky požičali na bývanie 4,25 mld. eur pri medziročnom náraste o takmer 32 %

Priemerná úroková sadzba úverov na bývanie bola v decembri minulého roka na úrovni 3,69 %. Je to takmer o sedem desatín menej než rok predtým. Podľa vyjadrení Fincentra je to nové minimum a potvrdili sa tak štatistiky Národnej banky Slovenska o rekordnom roku 2013 na úverovom trhu. Odborníci očakávajú, že úrok bude naďalej klesať, aj keď nie rapídne. Slovenské hypotéky stále patria v eurozóne podľa Fincentra k tým drahším.

V decembri banky poskytli úvery za takmer 347 mil. eur. Za celý vlaňajšok požičali na bývanie 4,25 mld. eur pri medziročnom náraste o takmer 32 %. Za týmto rastom stojí na jednej strane podľa Fincentra dopyt klientov po lacnejších úveroch, na druhej strane ústretovosť bánk a približovanie podmienok získania hypoték smerom k požiadavkám zákazníkov.

Podľa hlavného analytika spoločnosti Fincentrum Jána Porázika však netreba ale zabúdať, že minulý rok bol napriek prepisovaniu rekordov aj rokom refinancovania. Za vysokým rastom totiž nestoja len nové hypotéky, ale najmä presuny úverov medzi bankami. Klienti v snahe minimalizovať svoje úroky hľadali najvýhodnejšie ponuky a prenášali si svoje pôžičky do lacnejších finančných ústavov. Podľa štatistík predstavovala táto úverová turistika takmer dve tretiny nových hypotekárnych obchodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy