Napriek poklesu cien sa môže trh s nehnuteľnosťami na bývanie oživiť

Na slovenskom trhu s nehnuteľnosťami na bývanie by mohlo dôjsť čoskoro k oživeniu. Tvrdí to Národná banka Slovenska (NBS) na základe poklesu cien nehnuteľností v posledných mesiacoch minulého roka. Priemerné ceny sa vo 4. štvrťroku 2013 totiž znížili o 5 eur za m2 na hodnotu 1215 eur. „Znamená to medzištvrťročný pokles o 0,4 % a na medziročnej báze pokles o 2,6 %,“ uviedla NBS.
Signály o miernom ozdravovaní slovenského trhu s bývaním je podľa NBS možné dedukovať z dostupných údajov o počtoch zaznamenaných ponúk a realizovaných transakcií s bytmi. V minulosti sa totiž počet ponúk na predaj zvyšoval a počet realizovaných predajov bytov skôr stagnoval. Avšak vo 4. štvrťroku 2013 bol už v rámci celého Slovenska zaznamenaný trend zníženia počtu ponúk a zvýšenia počtu predajov bytov.
Na aktivity na trhu s bývaním pozitívne vplýva aj postupne sa znižujúca úroková sadzba na úvery na bývanie, ktorá je v súčasnosti na historickom minime. Postupné zlepšovanie úverových podmienok podľa banky podnecuje obyvateľstvo k využívaniu úverov na bývanie, čo sa prejavuje aj v rastúcich objemoch úverov. Tento vzťah je však nepriamy, nakoľko nové úvery sa používajú nielen na zaobstaranie bývania, ale aj na refinancovanie starých úverov.
Podľa NBS je možno očakávať, že trend znižovania úrokových sadzieb pri úveroch na bývanie bude pokračovať aj v najbližšom období. Prispievajú k tomu nízke súčasné trhové sadzby a tiež skutočnosť, že priemerná úroková sadzba je aktuálne v SR o takmer 1,4 percentuálneho bodu vyššia, ako je priemer krajín eurozóny. „Aj rastúca konkurencia medzi úverovými inštitúciami je jedným z faktorov, ktorý môže prispieť k všeobecnému zlepšeniu úverových podmienok pre záujemcov o úvery na bývanie v podmienkach Slovenska,“ skonštatovala banka.

Súvisiace články

Aktuálne správy