Od 1. apríla 2015 musí byť hydina označená krajinou pôvodu aj spracovania

Od 1. apríla 2015 nastane zmena v označovaní hydinového mäsa na jednotnom trhu Európskej únie (EÚ). Stane sa tak na základe zmeny v európskych predpisoch. „Bude nevyhnutné označovať krajinu pôvodu hydiny a takisto aj krajinu spracovania hydiny,“ informoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.
Ako zdôraznil, slovenskí výrobcovia, ktorí sú členmi ÚHS, v súčasnosti predávajú na domácom trhu hydinu s lokálnym pôvodom. Bola teda chovaná a zabitá na území Slovenska. „Jedným z dôkazov tohto tvrdenia je, že všetci traja slovenskí spracovatelia hydiny chovajú hydinu na svojich farmách,“ povedal Molnár.
Podľa riaditeľa únie je v súčasnosti podiel domácich výrobcov hydiny na slovenskom trhu zhruba 54 %. Pritom dôkazom o kvalite ich výrobkov má byť absencia potravinových škandálov, ktoré sa vyskytli v niektorých krajinách EÚ. „Na Slovensku nebol zistený žiadny problém s potravinami ani s hydinovým mäsom,“ vyhlásil Molnár a dodal, že slovenské kurčatá sú pri svojej ceste od výrobcu ku spotrebiteľovi kontrolované až 12-krát.

Súvisiace články

Aktuálne správy