Chirana kúpila českého výrobcu šijacích materiálov

Ide o prvú zahraničnú akvizíciu spoločnosti Chirana T.Injecta.

Výrobca injekčných striekačiek Chirana T. Injecta rozširuje svoje pôsobenie za hranicami Slovenska. Firma kúpila českého výrobcu chirurgických šijacích materiálov, spoločnosť Chirmax. Sumu, za akú Chirmax získala, nezverejnila. Ide o jej prvú zahraničnú akvizíciu. Ako podotkol člen predstavenstva Chirana T. Injecta Teodor Lysák, v tomto roku majú pripravené i ďalšie akvizičné plány. Český Chirmax kúpila Chirana cez svoju českú dcérsku spoločnosť Chirana T.Injecta CZ, s.r.o.

 

Chirmax vyrába chirurgické šijacie materiály ako jediný v Česku, a to už viac ako 80 rokov. Produkuje cez 1 200 výrobkov, jeho trh tvoria okrem ČR a Slovenska aj Nemecko, Maďarsko a Belgicko. Kúpou tak získal slovenský výrobca injekčných striekačiek ďalšie produkty a Chirmax zase 40 trhov. "Výrobu chceme nielen udržať, ale aj posilniť. A s tradičnou vysokou českou kvalitou chirurgických výrobkov budeme ľahšie prenikať na ďalšie náročné trhy v západnej Európe, alebo aj na doteraz nedosiahnuteľné trhy Ruska, Ukrajiny, Balkánu a Stredného východu,“ uviedol Lysák.

Chirana T. Injecta dosiahla za posledné tri roky zisk pred započítaním úrokov, daní a odpisov (EBITDA) viac ako 5 mil. eur. Spoločnosť hovorí o historicky najlepšom období, pripomína, že ešte v roku 2008 sa nachádzala tesne pred kolapsom, dnes však zvyšuje výrobu a začína s akvizíciami. "Dôležité je, že náš akcionár, ktorým je investičná banka Wood & Company, neinkasuje dividendy, ale dosiahnutý zisk ponecháva v spoločnosti na rozvoj a posilňovanie pozície firmy, čo jej aj do budúcna vytvára lepšie predpoklady na úspech," dodal Lysák.

Spoločnosť Chirana T. Injecta je výrobcom injekčnej techniky. Kým v minulosti sa podnik zameriaval na injekčné striekačky a ihly určené pre viacnásobné použitie, v súčasnosti sa orientuje najmä na jednorazovú injekčnú techniku. Ročne jej vyprodukuje 580 miliónov. Spoločnosť exportuje svoje výrobky do 40 krajinách po celom svete. Jej sídlom je Stará Turá.

Súvisiace články

Aktuálne správy