Spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku v decembri klesli

Francúzske domácnosti v decembri 2013 utratili menej peňazí za nákupy a služby ako v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia však očakávali, že sa ich výdavky znížia ešte viac. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovších údajov francúzskeho štatistického úradu Insee spotrebiteľské výdavky v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v decembri klesli len o 0,1 % v porovnaní s novembrom, keď sa medzimesačne zvýšili o 1,4 %. Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra RTTNews, pritom v decembri počítali so znížením výdavkov domácností o 0,4 %. Okrem toho decembrový pokles spotrebiteľských výdavkov vo Francúzsku bol prvý po troch mesiacoch ich rastu.
V medziročnom porovnaní sa výdavky francúzskych domácností v decembri 2013 zvýšili o 1,4 %.
Za celý 4. kvartál utratili spotrebitelia vo Francúzsku za tovary a služby o 0,8 % viac ako v 3. štvrťroku, keď ich výdavky stagnovali. Dôvodom nárastu výdavkov bol zvýšený nákup potravín a tovarov dlhodobej spotreby.
Za celý rok 2013 stúpli výdavky francúzskych domácností o 0,1 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom roku 2012 klesli o 0,5 %.
Analytici v tejto súvislosti pripomínajú, že francúzska ekonomika je viac závislá od domácej spotreby než exportne orientované Nemecko. Podľa odhadu centrálnej banky v Paríži ekonomika krajiny v poslednom štvrťroku 2013 pravdepodobne vzrástla o 0,5 % oproti predchádzajúcemu kvartálu. Na porovnanie, v 3. štvrťroku 2013 sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny medzikvartálne znížil o 0,1 %.
Francúzsky štatistický úrad Insee očakáva rast HDP v posledných troch mesiacoch 2013 o 0,4 %. Insee zároveň predpovedá, že v 1. a 2. kvartáli tohto roka sa expanzia druhej najväčšej ekonomiky eurozóny spomalí.

Súvisiace články

Aktuálne správy