Slováci majú od bánk požičaných takmer 20 mld. eur

V medziročnom porovnaní je to nárast o 9,9 % a od konca roka 2008 úvery stúpli o 66,6 %

Slováci mali ku koncu minulého roka od bánk požičaných celkovo 19,62 mld. eur. V medziročnom porovnaní je to podľa štatistík Národnej banky Slovenska nárast o 9,9 %. Od konca roka 2008 stav úverov obyvateľstvu dokonca vzrástol o 66,6 %. Vtedy banky celkovo poskytli 11,78 mld. eur. Apetít Slovákov po úveroch rastie každým rokom, i keď tempo rastu sa mierne spomalilo.

Pod celkový rast úverov obyvateľstva sa podpísali najmä úvery na bývanie. Tých banky v minulom roku poskytli 4,7 mld. eur pri raste o 29 %. Ich významnú časť Slováci podľa vyjadrení Prima banky použili aj na refinancovanie úverov. Celkový stav úverov na bývanie vzrástol medziročne o 11,8 % na minuloročných 14,87 mld. eur. Stav spotrebných úverov sa medziročne zvýšil o 11,7 % na 2,81 mld. eur.

Medzi najsilnejšie mesiace z pohľadu hypoték už štandardne patrí podľa vyjadrení Prima banky máj a jún. Vtedy banky poskytli obyvateľstvu za mesiac v priemere 380 mil. eur. „Najväčší záujem o spotrebné úvery zas ľudia prejavili počas októbra a novembra a od bánk si požičali za mesiac v priemere 160 mil. eur,“ uviedla riaditeľka divízie riadenia produktov Prima banky Henrieta Gahérová.

Súvisiace články

Aktuálne správy