Počet nezamestnaných v Nemecku klesol

Januárový počet ľudí bez práce v krajine sa znížil o 28 tis. na 2,927 milióna. Miera nezamestnanosti sa nezmenila a zostala vo výške 6,8 %.

Počet nezamestnaných v Nemecku v januári podľa sezónne upravených údajov klesol podstatne viac, ako sa očakávalo, a dostal sa najnižšie za takmer rok. Štatistický úrad krajiny vo štvrtok informoval, že počet ľudí bez práce sa zmenšil o 28 tis. na 2,927 milióna. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, v priemere očakávali, že počet nezamestnaných v januári sa zníži o 5 tisíc.

Januárová miera nezamestnanosti v Nemecku sa nezmenila a bola na úrovni 6,8 %. Na stabilnej úrovni tesne pod hranicou 7 % sa nezamestnanosť v krajine drží dlhšie ako dva roky. Ekonómovia uviedli, že k dobrému vývoju na nemeckom trhu práce pravdepodobne prispela miernejšia zima, čo by mohlo podporiť súkromnú spotrebu v najväčšej európskej ekonomike.

„Sú to naozaj dobré údaje. Prispela k tomu pravdepodobne skutočnosť, že zima bola naozaj mierna také dlhé obdobie,“ povedal Holger Sandte, ekonóm banky Nordea. „Naznačuje to, že hospodárstvo možno rastie viac, ako mnohí v tomto okamihu predpokladajú. Malá nezamestnanosť a nízka inflácia podporujú spotrebu, nálada medzi firmami je dobrá,“ dodal Sandte.

Súvisiace články

Aktuálne správy