Španielska ekonomika pokračuje v zotavovaní

Štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny za tri mesiace do decembra zrýchlila medzikvartálny rast na 0,3 % z úrovne 0,1 % v predchádzajúcom štvrťroku

Španielska ekonomika vykázala rast v dvoch za sebou nasledujúcich kvartáloch. Za tri mesiace do konca decembra sa zväčšila o 0,3 %, keď tempo medzikvartálneho rastu zrýchlila z úrovne 0,1 % v predchádzajúcom štvrťroku. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad krajiny (INE). V medziročnom porovnaní sa zmenšila o 0,1 % po prepade o 1,1 % v treťom kvartáli. Na výkon ekonomiky v sledovanom období pozitívne vplývali náznaky zotavovania domáceho dopytu, ktorý medzi októbrom a decembrom zmiernil pokles, ako aj rastúci export, uviedol INE.

Štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny sa prepadla do recesie po prasknutí bubliny na realitnom trhu v roku 2008. Po prechodnom zotavení nasledoval ďalší prepad, z ktorého sa ekonomika dostala v treťom kvartáli vlaňajška. V celom roku 2013 sa španielska ekonomika podľa odhadu centrálnej banky krajiny zmenšila o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy