Finančná správa daňovníkom: Čísla účtu už zadávajte v tvare IBAN

Už o dva dni sa skončia na Slovensku rozdiely medzi domácimi a zahraničnými transakciami. Od 1. februára totiž krajina vstúpi do jednotnej oblasti platieb v eurách SEPA.

Už o dva dni sa skončia na Slovensku rozdiely medzi domácimi a zahraničnými transakciami. Od 1. februára totiž krajina vstúpi do jednotnej oblasti platieb v eurách SEPA. Od tohto dátumu prechádza na SEPA platby aj finančná správa. "Od 1. februára 2014 bude preto potrebné v rámci platieb pre finančnú správu zadávať číslo účtu v tvare IBAN. Nový tvar čísla účtu v sebe zahŕňa identifikáciu krajiny, banky aj čísla účtu," upozorňuje hovorkyňa Finančného riaditeľstva (FR) SR Patrícia Macíková.
Cieľom projektu SEPA je medzinárodné zosúladenie platobných systémov. To znamená rovnaké pravidlá pre vnútroštátne a cezhraničné úhrady a inkasá v rámci celej Európskej únie. Na Slovensku je za projekt zodpovedná Národná banka Slovenska. Výhody SEPA pocítia už od februára najmä firmy obchodujúce so zahraničnými spoločnosťami. "Bude im stačiť jeden účet na všetky transakcie, ktoré robia v eurách a zriadiť si ho môžu v ktorejkoľvek SEPA krajine. Všetky platby, ktoré uhradia do zahraničia, budú na účte danej firmy tak rýchlo, ako keby to uhrádzali v rámci Slovenska," približuje Macíková.
Informácie o prevode svojho súčasného čísla účtu do formátu IBAN si môžu občania nájsť aj na internetovej stránke finančnej správy a to v sekcii "Platenie daní". "Od 1. februára sa číslo účtu uvádza vo formáte medzinárodného bankového účtu IBAN. Keďže IBAN je tvorený z predčísla účtu a základného účtu daňového subjektu, musí si ho daňový subjekt vygenerovať sám," uviedla Macíková.

Súvisiace články

Aktuálne správy