Nevracajú vám z gastráčov? S mobilom by ste mohli zaplatíť presne

, lidovky Foto:SITA

V Európe zvoní papierovým stravenkám umieračik, nahradia ich elektronické. Okrem toho, že túto formu platby bude akceptovať širšia sieť reštaurácií, zaplatiť sa bude dať bezkontaktnou kartou, či pomocou aplikácie v mobilnom telefóne. Na Slovensku projekt elektronických stravných lístkov nevyšiel.

Papierové stravné lístky doteraz patria medzi najrozšírenejšie benefity pre zamestnancov. Na Slovensku sú najrozšírenejšie od spoločností Edenred (Accor) a Cheque Déjeuner, ale aj od Sodexo, ktoré údajne so stravenkami končí.

Skúsenosti zo zahraničia hovoria o tom, že zákazníci oceňujú predovšetkým jednoduchú manipuláciu, rýchlosť, pohodlie a tiež to, že môžu platiť presne na centy a nestretávajú sa s odmietavým prístupom, keď zo stravných lístkov peniaze nevydávajú. Samotná platba trvá asi 15 sekúnd. Dá sa nimi platiť aj v e – shopoch, napríklad pri objednaní dovozu jedla na pracovisko. Papierové stravné lístky ale vraj z trhu celkom nezmiznú. Prechod by bol plynulý. Podľa nezávislého prieskumu poradenskej spoločnosti PwC sa v 20 z 25 skúmaných krajín Európy vydávajú stravné lístky v elektronickej alebo papierovej forme. Pritom v 14 krajinách sú už k dispozícii elektronické stravné lístky. V Európe sú e – stravenky známe už od roku 2008.

Nie všade majú ľudia otvorený prístup k novým technológiám. Krajinou, kde sa elektronická forma platenia za obedy neujala je susedné Rakúsko, kde aj naďalej preferujú papierovú podobu. Nemecko plánuje zavedenie elektronických stravných lístkov v priebehu tohto roka. V Rumunsku bol realizovaný pokus o zavedenie elektronických stravných lístkov, ale nebol dokončený a stravné lístky sú poskytované naďalej iba v papierovej forme. Na Slovensku projekt elektronických stravných lístkov nevyšiel.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy