Fed rozhodol: Obmedzení výkup dlhopisov o ďalších 10 mld USD mesačne

, patria Foto: SITA

Americká menová autorita Fed pokračuje v opatrnom obmedzovaní svojej podpornej menovej politiky. Menový výbor Fedu podľa očakávania jednohlasne rozhodol, že nákupy dlhopisov, ktoré majú stimulovať ekonomický rast, od februára zníži o ďalších desať miliárd dolárov, na 65 miliárd dolárov mesačne.

Dvojdňové zasadnutie, ktoré naposledy riadil končiaci guvernér Ben Bernanke, tak nadviazalo na decembrové rozhodnutie, ktorým sa táto stimulácia prvýkrát zmiernila. Wall Street uzavrela v stratách, prevyšujúcich jedno percento.

Fed od plánu postupného obmedzovania podpory neodradili ani terajšie otrasy na mladých trhoch sveta. Kvôli nim padajú akciové trhy a centrálne banky Turecka, Juhoafrickej republiky a Indie boli nútené zvýšiť úrokové sadzby, aby bránili domácim menám v poklese. Výrazne k tomu prispieva práve ústup od krajne uvoľnenej menovej politiky v USA, kvôli ktorému investori teraz sťahujú peniaze z rozvíjajúcich sa ekonomík do USA, kde čakajú vyššie výnosy.

Fed už v decembri rozhodol, že od januára zníži nákupy dlhopisov v priemere o desať miliárd na 75 miliárd dolárov mesačne. Fed nakupuje dlhopisy v snahe zraziť dole dlhodobé úrokové sadzby a zvýšiť výdavky, tvorbu pracovných miest a objem investícií.

Presvedčivá správa o decembrovom vývoji amerického trhu práce vyvolala dočasne pochybnosti, či sa Fed bude s ďalším sprísňovaním menovej politiky ponáhľať. Iné údaje však potvrdili odhady, že najväčšia svetová ekonomika by mala tento rok výrazne zrýchliť rast. Menový výbor dnes konštatoval, že ekonomická aktivita v USA v poslednom štvrťroku zosilnela.

Fed dnes nechal bezo zmeny ďalší kľúčový aspekt menovej politiky, keď sľúbil, že krátkodobé úroky zostanú blízko nuly ešte dlho po tom, čo miera nezamestnanosti klesne k vytýčenému cieľu 6,5 percenta. Tento ukazovateľ klesol v decembri na päťročné minimum 6,7 percenta, avšak hlavne preto, že z kategórie pracovnej sily odišiel veľký počet ľudí.

Finančné trhy reagovali na oznámenia Fedu rozporuplne. Akcie na Wall Street prehĺbili pokles a dolár klesol, ceny dlhopisov ale výrazne stúpli. "Myslím, že investori dúfali, že Fed nejako odpovie na posledné trhové otrasy a vyšle im signál podpory. Vo vyhlásení sa ale nezmienil ani o Turecku ani o rozvíjajúcich sa trhoch všeobecne… Zrejme skutočne chcú ustúpiť do pozadia a kvantitatívne uvoľňovanie (nákupy dlhopisov) ukončiť," povedal agentúre Reuters Jack Ablin z chicagskej BMO Private Bank.

Menový výbor naposledy zasadal pod vedením Bernankeho, ktorý v piatok končí a na jeho miesto nastupuje terajšia viceguvernérka Fedu Janet Yellenová. Fed za Bernankeho podporoval ekonomiku, ktorá v rokoch 2007-09 zažila najhlbšiu povojnovú recesiu, najprv znížením svojich krátkodobých sadzieb takmer na nulu a opakovane potvrdzovaným prísľubom, že úroky zostanú minimálne ešte dlho do budúcnosti. Od roku 2009 navyše Fed dodáva do systému prostredníctvom nákupov rôznych dlhopisov masívne objemy nových peňazí a tromi kolami týchto nákupov zvýšil svoju súvahu o tri bilióny na štyri bilióny dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy