Rozvíjajúce sa krajiny chránia svoje meny zvyšovaním úrokových sadzieb

Rozvíjajúce sa krajiny sa snažia chrániť svoje meny zvýšením úrokových sadzieb. Úroky vzrástli v Turecku aj Južnej Afrike. Ich meny sa dostali pod tlak pre sprísňovanie menovej politiky v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.
Juhoafrická centrálna banka dnes zvýšila svoj kľúčový úrok o pol percentuálneho bodu na 5,5 %, aby znížila tlak na rand. Už v utorok (28. 1.) turecká centrálna banka drasticky zvýšila svoj kľúčový úrok zo 4,5 % na 10 %. Turecko sa tým snažilo chrániť proti prepadu kurzu domácej meny, avšak len s prechodným úspechom.
Vplyv zvýšenia sadzieb vyprchal, pretože trhy sa sústredia na zasadnute americkej centrálnej banky (Fed). Výsledok rokovania menového výboru Fed bude zverejnený dnes večer. Experti však predpokladajú, že Fed rozhodne o ďalšom obmedzení programu výkupu dlhopisov.
To, že americká centrálna banka začala obmedzovať monetárne stimuly, je práve dôvod, prečo sa investori začali stádovito sťahovať z rozvíjajúcich sa trhov. V utorok na odlev peňazí reagovala zvýšením úrokových sadzieb aj India.
Aj šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová upozornila na to, že ukončovanie monetárnych stimulov spôsobí výkyvy na niektorých rozvíjajúcich sa trhoch. Ratingová agentúra Fitch varovala Turecko, že zvýšenie úrokových sadzieb je dvojsečnou zbraňou, ktorá mu sťaží obsluhu dlhu a spomalí rast ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy