Vláda pripravuje projekt podpory zamestnávania mladých ľudí

Slovensko môže podľa premiéra Roberta Fica zo špeciálneho programu Európskej únie čerpať v rokoch 2014 a 2015 až 200 miliónov eur, ktoré sa môžu použiť na vytváranie pracovných miest, prípadne na rekvalifikáciu mladých nezamestnaných

Vláda Roberta Fica pripravuje osobitný projekt na vytváranie pracovných miest pre mladých ľudí. Po rokovaní Rady solidarity a rozvoja o tom informoval predseda vlády Robert Fico. „Zo špeciálneho programu Európskej únie môžeme čerpať v rokoch 2014 a 2015 až 200 miliónov eur, ktoré môžeme použiť na vytváranie pracovných miest, prípadne na rekvalifikáciu mladých nezamestnaných,“ uviedol. Predpokladá, že tento projekt prispeje k zníženiu nezamestnanosti mladých ľudí. „Očakávame od tohto projektu veľmi veľa,“ dodal premiér.

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter poukázal na to, že Slovensko má záujem pokračovať v trende znižovania počtu mladých ľudí bez práce. „Podarilo sa nám znížiť počet nezamestnaných mladých ľudí do 25 rokov o 17 tisíc, zo 140 tisíc v januári minulého roku na 123 tisíc v decembri minulého roku,“ povedal. Cieľom pripravovaného projektu záruk pre mladých podľa Richtera je, aby mladý človek do štyroch mesiacov po absolvovaní školy dostal pracovnú ponuku alebo ponuku na ďalšie vzdelávanie, prípadne rekvalifikáciu. „Ideme upraviť tri zákony z rezortu školstva, najdôležitejší je zákon o odbornom vzdelávaní,“ povedal minister práce. Okrem toho by sa mal novelizovať aj zákon o službách zamestnanosti.

Celkový objem finančných prostriedkov v sume 200 mil. eur vyčlenených na projekt zamestnávania mladých ľudí podľa Richtera pozostáva z príspevku Európskej únie na tento účel vo výške 72,4 mil. eur, podobná suma pôjde z Európskeho sociálneho fondu a zvyšných približne 50 mil. eur budú prostriedky zo slovenského štátneho rozpočtu. „Na rade solidarity prijali všetci sociálni partneri jednomyseľne stanovisko, kde sa prihlásili k realizácii tohto projektu,“ povedal Richter. K jednotlivým projektom sa podľa neho budú mať právo vyjadriť aj zástupcovia zamestnávateľov a zamestnancov. Slovensko chce pritom podľa ministra práce v Európskej komisii presadiť, aby sa horná hranica veku mladých ľudí, ktorých sa má projekt týkať, zvýšila z 25 rokov na 29 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy