Inšpektori začali na Cypre tretiu kontrolu plnenia úverových podmienok

Zástupcovia medzinárodných veriteľov dnes začali na Cypre v poradí tretiu kontrolu plnenia podmienok záchranného úveru, o ktorý vláda na ostrove požiadala minulý rok v marci. Informovala o tom agentúra AP.
Predstavitelia tzv. Trojky (Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) v predbežnom hodnotení uviedli, že ostrovný štát pokračuje v plnení úverových podmienok. Zároveň ale upozornili vládu, že nemá dostatok priestoru na to, aby mohla zmierniť tempo reforiem.
Inšpektori sa pri najnovšej kontrole sústredia na problematický bankový sektor, ktorý vlani tvrdo zasiahli podmienky záchranného úveru v hodnote 10 miliárd eur. Do záchrany ostrovných bánk sa pritom museli zapojiť aj sporitelia, ktorí mali na svojich účtoch v bankách viac ako 100.000 eur. Museli akceptovať straty zo svojich vkladov. Úrady na ostrove preto v snahe zabrániť presunu peňazí z cyperských bánk do zahraničia zaviedli prísnu kontrolu pohybu kapitálu, vrátane limitov na denný výber peňazí z bankomatov. Tieto limity sa už od marca zmiernili, ale stále platia.
Podmienkou finančnej pomoci je zníženie výdavkov a reštrukturalizácia bankového sektora. Ekonomika Cypru pritom zápasí s recesiou a nezamestnanosť stúpa. Domácnosti na ostrove tak majú problémy so splácaním pôžičiek. Podľa odhadov pomer tzv. zlých, nesplácaných úverov k celkovému objemu pôžičiek, ktoré banky poskytli, už dosiahol 46 % alebo 19 miliárd eur.
Inšpektori si pri tretej kontrole posvietia aj na znižovanie vládnych výdavkov, rozpočtové príjmy z daní a tiež na privatizáciu štátnych podnikov. Podľa hovorcu centrálnej banky inšpektori by mali kontrolu uzavrieť 12. februára.

Súvisiace články

Aktuálne správy