Očakávaný rast zásob ropy v USA znížil cenu WTI, stále sa však drží nad 97 USD

Cena americkej ropy zaznamenala mierny pokles, keď ju ovplyvnili očakávania trhov, že zásoby ropy v USA za minulý týždeň vzrástli, ako aj predpoklad, že americká centrálna banka Fed pristúpi k ďalšiemu obmedzeniu menových stimulov. Informovala o tom agentúra AP.
Analytici odhadujú, že ropné zásoby sa za minulý týždeň zvýšili, čo by signalizovalo slabší dopyt. Investori zároveň s napätím očakávajú záver dvojdňového zasadnutia menového výboru Federálneho rezervného systému (Fed). Predpokladajú, že vedenie banky, ktorému posledný raz predsedá Ben Bernanke, dnes večer oznámi ďalšie obmedzenie programu nákupu dlhopisov určeného na podporu ekonomiky.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v marci klesla v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku do 6.10 h SEČ o 14 centov na 97,27 USD (71,27 eura) za barel (159 litrov). Na záver utorkového obchodovania (28. januára) zaznamenala rast o 1,69 USD a uzatvorila na úrovni 97,41 USD/barel, keď zareagovala na rast spotrebiteľskej dôvery v USA.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla o 11 centov na 107,52 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy