Nálada amerických spotrebiteľov sa zlepšila

Index dôvery spotrebiteľov, ktorý zostavuje výskumná organizácia Conference Board, vzrástol v januári na 80,7 bodu z decembrovej úrovne 77,5 bodu.

Dôvera amerických spotrebiteľov sa v januári zlepšila, keďže optimistickejšie hodnotia podnikateľské podmienky v krajine aj situáciu na trhu práce. Uviedla to v utorok americká výskumná organizácia Conference Board. Index dôvery spotrebiteľov, ktorý zostavuje, vzrástol na 80,7 bodu z decembrovej smerom nadol revidovanej úrovne 77,5 bodu. Ekonómovia oslovení v prieskume agentúry Reuters odhadovali, že januárová hodnota indexu bude 78,1 bodu.

Januárové posilnenie indexu ho dostalo do blízkosti úrovní pred jesenných čiastočným znefunkčnením americkej vlády, ktoré spotrebiteľov znervóznilo. „Celkovo sa zdá, že dôvera je opäť na správnej ceste a zlepšujúce sa očakávania naznačujú, že ekonomika pravdepodobne v najbližších mesiacoch zrýchli,“ povedala Lynn Francová z organizácie Conference Board.

Podindex očakávaní stúpol na 81,8 bodu z decembrovej smerom nadol revidovanej úrovne 79 bodov. Vyšplhal sa tak najvyššie od septembra. Index odzrkadľujúci hodnotenie terajšej situácie stúpol na 79,1 bodu z hodnoty 75,3 bodu v predošlom mesiaci.

Súvisiace články

Aktuálne správy