NBS zvýšila odhad rastu ekonomiky na 2,3 %

Centrálna banka ešte v decembri prognózovala slovenskej ekonomike pre rok 2014 rast na úrovni 2,2 %, v januári svoju prognózu zvýšila o 0,1 percentuálneho bodu

Národná banka Slovenska (NBS) zvýšila odhad rastu slovenskej ekonomiky v tomto roku na 2,3 %. Urobila tak v rámci aktualizácie svojej decembrovej prognózy, kedy ešte očakávala rast na úrovni 2,2 %. Následne by sa mal rast v roku 2015 podľa centrálnej banky zrýchliť, pričom budúcoročný odhad rastu upravila z pôvodných 3,1 % na 3,3 %. Banka zohľadnila pri vypracovaní aktualizácie zverejnené národné účty za tretí štvrťrok 2013, a tiež vzala do úvahy mesačné údaje z reálnej ekonomiky a predstihové indikátory, ktoré naznačujú vývoj v poslednom štvrťroku 2013.

Celkový rast ekonomiky v treťom štvrťroku 2013 bol podľa centrálnej banky v súlade s očakávaniami. V aktualizácii sa predpoklady o postupnej obnove zahraničného dopytu nezmenili. Zverejnené údaje o štruktúre rastu ekonomiky, ktoré boli dostupné až po uzavretí decembrovej predikcie, sa líšili od očakávaní. Do prognózy sa premietol priaznivejší vývoj investícií a rýchlejší rast konečnej spotreby verejnej správy.

Naopak, súkromná spotreba v treťom štvrťroku podľa centrálnej banky neočakávane poklesla. Jej slabší vývoj sa však podľa banky priamo nepremietne do zhoršenia jej výhľadu v roku 2014, nakoľko silný pokles inflácie by sa mohol premietnuť do rýchlejšieho nárastu reálnych miezd, prostredníctvom ktorého by spotreba domácností mohla mierne presiahnuť predpokladanú dynamiku. „V porovnaní s decembrovou predikciou tak dochádza v strednodobom horizonte k nepatrnému zlepšeniu vyhliadok makroekonomického vývoja, najmä z dôvodu rýchlejšieho rastu domácej časti ekonomiky a v roku 2015 čiastočne i z očakávaní lepšej exportnej výkonnosti,“ uviedla NBS.

Situácia na trhu práce sa podľa centrálnej banky stabilizovala v súlade s doterajšou prognózou. Najnovšie údaje podľa nej naznačujú mierne oživenie tvorby pracovných miest v poslednom štvrťroku 2013. Pozvoľný nárast zamestnanosti by mal pretrvať v prvej polovici roka 2014, čo dokumentujú najmä očakávania zamestnávateľov. V aktualizácii sa nemení trajektória zamestnanosti. V súlade s tým by sa mala mierne znižovať miera nezamestnanosti.

Výrazné zmeny nastali podľa centrálnej banky pri predikcii inflácie. Aktuálny kumulovaný nižší rast cien až o 0,5 percentuálneho bodu voči predpokladom, najmä potravín, a nové výmery cien energií, spôsobili zníženie odhadu rastu cien pre rok 2014 na 0,6 %. S obnovou spotrebiteľského dopytu v roku 2015 by sa mal zrýchliť rast cien na 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy