Nemecký prešľap v dôchodkovej politike: Stačí odpracovať 45 rokov?

, patria Foto: SITA

Ľudia, ktorí odpracujú 45 rokov, budú môcť ísť na penziu už v 63 rokoch. Môže sa si to najväčšia európska ekonomika dovoliť ? Podľa rok starej správy nemeckého ministerstva vnútra o demografickom výhľade ide o ťažko udržateľný luxus.

Túto podmienku s i pri vyjednávaní koaličnej zmluvy vydobyli nemeckí sociálni demokrati u kresťanských demokratoch kancelárky Angely Merkelovej. Predtým schválený odchod do dôchodku hovoril o hranici 67 rokov.

Súčasnú nemeckú populáciu tvorí 81 miliónov občanov. Do roku 2060 klesne na 65-70 miliónov, čo znamená redukciu o 15 až 21 %. Počas nasledujúcich 50 rokov by tiež malo dôjsť k významnej premene štruktúry obyvateľstva. V súčasnosti tvoria seniori nad 65 rokov 20 % celkovej populácie. Do roku 2030 ich podiel vzrastie na 29 % a do roku 2060 na 34 %. Inými slovami, za pol storočia bude každý tretí Nemec podľa súčasných štandardov v dôchodkovom veku.

Problémy sprevádzajúce starnutie populácie postihujú nemeckú ekonomiku už teraz. Počet ľudí v produktívnom veku, od 20 do 64 rokov, začal klesať pred desiatimi rokmi, ale zatiaľ ako kompenzácia pôsobil nárast počtu pracujúcich žien a starších ľudí a tiež znižovanie nezamestnanosti. Do budúcna tieto faktory ale nebudú stačiť.

Teraz má Nemecko v množine 20-64 rokov 49,8 milióna ľudí. Urýchlenie jej scvrkávania by malo začať za dva roky, pričom po roku 2020 by sa malo rozbehnúť ešte vyšším tempom, pretože začnú do dôchodku odchádzať silné povojnové ročníky. Do roku 2030 by v porovnaní s dneškom malo ubudnúť 6,3 milióna ľudí v produktívnom veku, a to demografi z ministerstva vnútra počítajú s čistým prílevom 200 tisíc migrantov ročne. Pokiaľ bude prisťahovalcov menej, bude musieť dôchodcov a deti živiť ešte menej ľudí.

Hospodársky rast je v zásade podmienený počtom pracujúcich a ich produktivitou. V druhej menovanej kategórii si Nemecko príliš dobre nevedie. Podľa analýzy poisťovne Allianz medzi rokmi 1995 a 2005 rast produktivity práce predstavoval v priemere 1 % ročne a v ďalších siedmich rokoch spomalil na 0,5 %.

Niekto by mohol namietať, že spomalenie rastu produktivity je práve dôsledkom úspešnej politiky znižovania nezamestnanosti. Dáta ale hovoria neúprosne. Ak počet práceschopných ľudí v nasledujúcich 20 rokoch klesne o 13 %, potom aj návrat k 1 % rastu produktivity bude znamenať sotva nejaký hospodársky rast.

Od roku 1960 sa u priemerného Nemca v 65 rokoch veku zvýšila očakávaná dĺžka života o 6,6 roka, priemerná Nemka si polepšila o 5,4 roka. Využiť potenciál starších ľudí, ktorí sú schopní a majú skúsenosti, je okrem politicky nepriechodného nárastu migrácie jedinou cestou k zachovaniu existujúcej životnej úrovne. Argument, že 45 odpracovaných rokov je férový spôsob posúdenia príspevku jednotlivca, neobstojí. V systéme „pay as you go“, rozšírenom v celej Európe, sa na individuálnu spravodlivosť nehrá.

Zdroje: Buttonwood 's Notebook, Allianz: Low productivity growth in Germany, Bundesministerium des Innern: Demography Report

Súvisiace články

Aktuálne správy