Podľa Constancia pre banky nie je ťažké získať úver od ECB

Viceprezident Európskej centrálnej banky Vitor Constancio uviedol, že vo všetkých krajinách eurozóny je k dispozícii vhodný kolaterál, ktorá ECB prijíma po poskytovaní pôžičiek komerčným bankám.

V ktorejkoľvek krajine eurozóny nie je problém s nedostatkom kolaterálu, ktorý prijíma Európska centrálna banka (ECB) pri poskytovaní úverov, čo znamená, že banky by mohli ľahko zvýšiť využívanie financií od ECB, ak by si to želali. Povedal to v stredu viceprezident ECB Vitor Constancio. "Môžem vám povedať, že vhodný kolaterál je vo všetkých krajinách, vo všetkých bankových sektoroch, ktorý by mohli použiť, aby prišli k nám a získali veľmi lacné financie," povedal Constancio.

 

Viceprezident Európskej centrálnej banky dodal, že pre ECB je veľmi náročné vplývať na banky v tom ako využívajú hotovosť, ale vyjadril nádej, že poskytovanie úverov ekonomike sa oživí, keď sa hospodárske zotavovanie zrýchli. "Ak sa ekonomika naozaj skonsoliduje, potom rok 2015 môže byť dobrým rokom, v ktorom posilnenie dopytu a obnovenie hospodárskeho rastu sa stretne s pripravenosťou bánk poskytovať úvery," konštatoval Constancio.

Súvisiace články

Aktuálne správy