EK chce oddeliť riskantné aktivity bánk od bežných činností

EÚ musí efektívne zakročiť proti najšpekulatívnejším aktivitám bánk, tvrdí európsky komisár pre vnútorný trh Michel Barnier

Banky v Európe by mali oddeliť špekulatívne a riskantné aktivity od bežných bankových operácií. Navrhuje to európsky komisár pre vnútorný trh Michel Barnier. V rozhovore pre stredajšie vydanie denníka Handelsblatt Barnier uviedol, že príslušný návrh chce predložiť do konca tohto roka.

 

Návrh sa podľa neho inšpiruje správou, ktorú vypracovala expertná komisia pod vedením fínskeho člena Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Erkki Liikanena. Nová právna úprava je naliehavo potrebná, pretože rozdiely v pravidlách medzi členskými štátmi môžu podkopať spoločný trh EÚ, dodal Barnier.

"Musíme dbať na to, aby sa národné pravidlá od seba príliš neodlišovali a aby banky pôsobili v porovnateľných konkurenčných podmienkach," povedal komisár. Pripustil, že návrh komisie môže ísť nad rámec zákonov v niektorých členských štátoch. "Musíme efektívne zakročiť proti najšpekulatívnejším aktivitám," zdôraznil Barnier.

Súvisiace články

Aktuálne správy