Vízia vedcov: Syntetické mäso bude základom pre nový druh potravín

, chikensplanet Foto:SITA

Štyria ľudia, päťročný výskum a náklady neprevyšujúce 300 000 eur. To všetko si vyžiadala príprava prvého umelo vytvoreného konzumovateľného mäsa, nedávno predstaveného ako syntetický hamburger. Vynález môže zásadným spôsobom zmeniť potravinársky priemysel aj znížiť záťaž na životné prostredie.

Revolúciou zatiaľ je, že táto v laboratóriách dopestovaná masa už chutí takmer ako mäso, hoci na jej štruktúre ešte bude treba popracovať.Čo však môžeme očakávať ak sa vedcom podarí naštartovať lacnú prípravu umelého mäsa vo veľkom? Môže to priniesť zmeny na globálnej úrovni?

Názory na to, či môže byť mäso nahradené novým vynálezom sa rozchádzajú. Podľa niektorých sa mäso, ako ho poznáme dnes, bude dať tak za 25 rokov kúpiť v predajniach výhradne v balení s odpudivými obrázkami znázorňujúcimi utrpenie zvierat, plnom výrazných varovaní. Neskôr sa mäso z výseku možno úplne zakáže.

Vedúci výskumného tímu na Maastrichtskej univerzite, „autor“ syntetického mäsa, Mark Post však vidí budúcnosť v zmiešanom trhu s mäsom, kde nové syntetické produkty nájdu svoje miesto na pultoch medzi tradičnými klobásami a salámami. Pretože výroba je zatiaľ veľmi nákladná, cieľová skupina pre takýto tovar bude predovšetkým z radov majetnejších spotrebiteľov. Príjmy z predaja by sa investovali do ďalšieho rozvoja, čo by viedlo k postupnému zníženiu cien syntetického mäsa. Možno až po týchto zmenách sa začnú vnímať zmeny, ktoré by dopestované mäso prinieslo, na globálnej úrovni.

Jedna vec je istá, syntetické mäso predstavuje alternatívu k poľnohospodárskej činnosti, ktorá výrazným spôsobom prispieva ku klimatickým zmenám a z dlhodobého horizontu je v súčasnom stave neudržateľná.

Podľa niektorých štatistík, je chov hospodárskych zvierat zodpovedný za 18 percent všetkých vyprodukovaných emisií skleníkových plynov, čo je dokonca viac než čo dokáže doprava, ktorá zaťažuje životné prostredie mimoriadnym spôsobom. V neprospech poľnohospodárstva hovorí aj fakt, že pri rozklade umelých hnojív a "vypúšťaní zvieracích plynov" sa do ovzdušia dostáva metán a oxid dusičitý, ktoré sú v porovnaní s oxidom uhličitým omnoho škodlivejšie. Netreba zabúdať ani na spotrebu energií, vody a veľkosť pastvín a pozemkov potrebných pre dopestovanie krmovín.
Ako ukazuje graf, na prípravu syntetického mäsa stačí zlomok z toho, čo dnes potrebujú hospodárske zvieratá.

Vzhľadom na spôsobu výroby umelého mäsa môže tento produkt výrazne znížiť dopad potravinárskeho priemyslu na životné prostredie. Z jedinej vzorky odobranej zo svalových vlákien sa dá vyrobiť až 10 ton mäsa, čo by malo stačiť na prípravu 90000 hamburgerov. Nie z jedného kusa dobytka, z jednej vzorky bunky. Dnes si len ťažko dokážeme predstaviť svet, v ktorom by sa z jedinej kravy dokázalo najesť niekoľko tisíc ľudí. Pritom už máme hmatateľné dôkazy o tom, že vývoj ide ide týmto smerom. Čakajú nás však prekážky ako zdokonalenie chuti mäsa, zníženie nákladov na prípravu a skrátenie času potrebného na výrobu, ktorý je v súčasnosti sedem týždňov. Možno najťažším krokom bude presvedčiť spotrebiteľa.

Aj keď to všetko „hovädsky“ dobre znie,  ako by dokázali aj tie najchudobnejšie krajiny uspokojiť rastúci nedostatok potravín, šanca, že všetko mäso sa zo spracovateľských závodov presunie do priemyselných laboratórií je napriek vizonárskym predpovediam vedcov z USA málo pravdepodobná.

Na jednej strane je tu napríklad rozdiel v cene. Keď sa cena podarí okresať, povedzme na desaťtisícinu, aj tak sa spotrebiteľovi bude zdať investícia do tradičného mäsa výhodnejšia. Na druhej strane, mäsospracujúci priemysel so stotisíckou zamestnancov by stratil svoj význam. A netreba zabúdať ani na dôveru spotrebiteľov, žev tomto prípade nejde o nákup luxusného tovaru.

Vízia Marka Posta je oveľa realistickejšia: umelé mäso bude mať tendenciu vytvárať úplne nový rad produktov, nebude to nástupca základnej potraviny známej už niekoľko storočí. Ani mlieko sa nepodarilo z trhu vytesniť jeho rastlinnými ekvivalentmi.

Cez to všetko by sme však mali vítať akékoľvek zlepšenia, veď podľa výpočtov už za niekoľko desaťročí súčasná úroveň produkcie potravín nebude stačiť na uspokojenie potrieb narastajúcej populácie na Zemi. Veď hlad už postihuje viac ako miliardu ľudí po celom svete. Syntetické mäso dokáže poskytnúť riešenie problému aj v tom prípade, že na trhu vedľa neho zostanú i tradičné produkty živočíšnej výroby.

Súvisiace články

Aktuálne správy