Pápež sa pokúša reformovať vatikánsku banku, jej osud je neistý

, e15;lad Foto:SITA

Pápež František sa snaží presvedčiť svet, že chce dať do poriadku finančné záležitosti týkajúce sa Svätej stolice.

V poslednej dobe sa začínajú hýbať ľady okolo škandálmi opradenej vatikánskej banky, oficiálne nazývanej Ústav pre veci viery (IOR). Po vzniku špeciálnej komisie pre kontrolu nad chodom banky Vatikán podpísal dohodu o zdieľaní finančných informácií s Talianskom. Jeho odhodlanosť je zrejmá aj z vývoja kauzy kňaza Nunzia Scarana, podozrivého okrem iného z prania špinavých peňazí.

Scarano mal vo Vatikáne vysoké postavenie, zaoberal sa správou majetku, a teda s bankou úzko spolupracoval. Na konci júna bol zatknutý kvôli údajnému pokusu prepašovať lietadlom zo švajčiarskej banky do Talianska 20 miliónov eur, ktoré zrejme mali skončiť u jeho priateľov.

Nunzio Scarano

Nejde pritom o jediný Scaranov prešľap.  Polícia v jeho domovskom meste Salerno ho podozrieva, že je zapletený do prania špinavých peňazí. Uvádza napríklad, že si v roku 2009 vyzdvihol zo svojho účtu vo vatikánskej banke v hotovosti 560 tisíc eur, ktoré vraj potreboval na splátku hypotéky.

Pri domovej prehliadke boli u neho nájdené vzácne umelecké diela a drahé orientálne koberce. "Hovorí sa mu Monsignore 500 kvôli jeho slabosti otvárať peňaženku a ukazovať, že má pri sebe len bankovky v hodnote päťsto eur," opísal zvyky preláta denník Corriere della Sera.

Politika nulovej tolerancie

Vatikán v reakcii na vyšetrovanie Scarana vyhodil a zmrazil mu účty v miestnej banke. Pred pár dňami navyše podnikol úplne neobvyklý krok a oficiálne požiadal Taliansko o spolupráci pri jeho vyšetrovaní.

Ernst von Freyberg

O tvrdom postoji voči podobným hriešnikom sa snažia presvedčiť verejnosť aj dočasný riaditeľ banky Ernst von Freyberg. Na začiatku júla nahradil Paola Ciprianiho, ktorý na funkciu spoločne so svojím zástupcom rezignoval. "Vatikán je odhodlaný viesť politiku nulovej tolerancie k možným finančným nezrovnalostiam, či už sa budú týkať duchovných alebo laikov," odkázal prostredníctvom hovorcu najmenšieho štátu.

Osud banky je neistý

Všetci však vedia, že k náprave pošramotenej reputácie inštitúcie, ktorú problémy sprevádzajú minimálne od osemdesiatych rokov dvadsiateho storočia, bude potrebné urobiť razantnejšie kroky. "Chceme pripraviť možnosti, aby Svätý Otec mohol neskôr v tomto roku rozhodnúť, ako ďalej plánovať naše aktivity," sľubuje von Freyberg.

Podľa Františka je v hre niekoľko návrhov. Hovorí sa o tom, že IOR, ktorý teraz nepožičiava peniaze, by sa mohol stať plnohodnotnou bankou. Podľa ďalších názorov by skôr mohol fungovať ako charitatívny fond. Pápežove výroky o tom, že katolícka cirkev má byť chudobná a že "svätý Peter tiež nemal bankový účet", ale zároveň živí špekulácie o úplnom zrušení inštitúcie.

Webom k transparentnosti

Vatikánska banka v snahe pôsobiť transparentnejšie a byť otvorenejší k novinárom rozbehla pred pár dňami webové stránky v taliančine a angličtine. Prostredníctvom nich chce napríklad zverejňovať výročné správy. Zatiaľ sa záujemca dozvie, že vlani ústav so 114 zamestnancami vykázal čistý zisk 87 miliónov eur. V súčasnosti sa pritom stará o financie 5200 katolíckych inštitúcií, napríklad rôznych rádov. Peniaze takmer štrnástich tisíc jednotlivcov z radov súčasných aj bývalých zamestnancov Svätej stolice tvorí pätnásť percent majetku v správe banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy