Zbohom, švajčiarske bankové tajomstvo!

, ČTK;FT;lad foto:SITA

Švajčiarsko prijalo dôležitý krok, aby sa dostal bližšie k uzatvoreniu diskusii o daňových únikoch v Spojených štátoch. Doteraz nedotknuteľné bankové tajomstvo švajčiarskych bánk sa na základe individuálnych dohôd s USA zmierni, banky tak môžu poskytnúť informácie o zákazníkoch i zamestnancoch, no ich totožnosť úradom nevydajú.

Od kedy najväčšia švajčiarska banka UBS priznala v roku 2009, že pomohla tisícom amerických klientov k daňovým únikom, začali sa americké úrady zaujímať aj o ďalšie ako napr. Credit Suisse, či Julius Baer, píše Financial Times. Doterajšie právne predpisy ale bankám zakazovali zverejniť akékoľvek informácie ohľadom bankového tajomstva, čo bránilo dohode s USA. Podľa švajčiarskej ministerky financií americkým úradom s finančnými ústavmi dochádza trpezlivosť, a tak Bern musí konať.

Nedávno predložený návrh zákona dokáže obísť právne predpisy týkajúce sa bankového tajomstva a umožniť tak bankám uzatvoriť individuálne dohody. Medzinárodná politika sa čoraz viac zaoberá firmami ale aj jednotlivcami, ktorí sa snažia plateniu daní vyhýbať. Krok Švajčiarska je len vyústením intenzívneho tlaku zo strany politikov a národných inštitúcií.

V USA už jednu banku zavreli. V januári tohto roka súd v New Yorku rozhodol v neprospech najstaršej švajčiarskej súkromnej ​​banky Wegelin & Co. Previnila sa tým, že americkým občanom pomáhala v daňových únikoch zatajovaním ich účtov. Súkromná banka po zaplatení pokuty vymeranej na 58 miliónov dolárov skončila. Je ale pravda, že ešte pred vyrieknutím verdiktu, začiatkom roka 2012, časť banky predali a pod novým názvom Notenstein je dnes vo vlastníctve Raiffeisen.

Ministerka financií Eveline Widmerová-Schlumpfová povedala, že Bern chce "obnoviť stabilitu" vo švajčiarskom bankovom priemysle. Banky tak podľa nej budú môcť samy rozhodnúť, či s americkými úradmi chcú vyjednávať o podmienkach urovnania právnych sporov kvôli údajným daňovým únikom. Ďalšie podrobnosti dohody s americkými úradmi neoznámila. Dohodu ale už schválila švajčiarska vláda.

Eveline Widmerová-Schlumpf

Švajčiarske banky teda môžu poskytovať po dobu jedného roka údaje o svojich amerických zamestnancoch aj zákazníkoch. Ale informácie akými sú meno klienta, číslo jeho účtu a zostatok na ňom, by mali zostať utajené. Do USA sa dostane viac informácií a Spojené štáty môžu požiadať o ich spresnenie v rámci švajčiarsko-americkej zmluvy o dvojitom zdanení. Okrem toho sa môže spustiť na základe dohody nová vlna záujmu daňových podvodníkov v USA, pripojiť sa k čiastočnému programu sľubovanej daňovej amnestie. Od začiatku programu v roku 2009 sa do neho zapojilo viac než 38 000 ľudí, ktorí dodatočne odviedli dane v hodnote celkom 5,5 miliardy dolárov.

Tie banky, ktoré uzavrú dohodu so Spojenými štátmi, nebudú viac vťahované do rôznych vyšetrovaní, ktoré doteraz prebiehali na území USA. Zaplateniu pokuty sa ale nevyhnú. Švajčiarsky bankový sektor môže podľa odhadov počítať s celkovou výškou pokuty okolo sedem až desať miliárd švajčiarskych frankov. Švajčiarsky parlament o prijatí návrhu rozhodne v júni. Ak sa tak stane, platnosť dohody vstúpi do platnosti okamžite.

Súvisiace články

Aktuálne správy