Nemecko by malo buď podporiť prorastovú politiku,alebo eurozónu opustiť

Viedeň 8. septembra (TASR) – Nemecko by malo opustiť eurozónu, ak nie je pripravené stáť na jej čele s tým, že chce pomôcť slabším krajinám menovej únie dostať sa zo špirály rastúceho dlhu a hospodárskeho poklesu. Povedal to dnes v rozhovore pre agentúru Reuters americký finančník George Soros.
Podľa neho Európu čaká dlhodobá depresia a dramatický koniec európskeho zjednocovacieho procesu, ak sa neprijmú kroky na pomoc južanským štátom, aby sa dostali z krízy. To znamená, prevziať časť ich dlhov a zmierniť tvrdé úsporné opatrenia.
"Nemecko má dve možnosti: buď sa postaví na čelo eurozóny presadzujúcej prorastovú politiku a zdieľanie dlhového bremena a prijme náklady, ktoré sú s tým spojené, alebo eurozónu opustí," povedal Soros. Ako dodal, eurozóna bez Nemecka by vďaka poklesu hodnoty eura získala väčšiu konkurencieschopnosť v oblasti exportu a znížila by aj náklady na obsluhu dlhu.
To, čo Európa dnes naozaj potrebuje, je podľa Sorosa určitá forma spoločných európskych dlhopisov, čo je pre Nemecko momentálne neprijateľné. "Okrem toho jej ekonomika potrebuje rásť, musí mať prorastový program a to je opäť niečo, čo Nemecko európskym štátom pri presadzovaní svojej protikrízovej politiky v súčasnosti neumožňuje," dodal.
V tejto súvislosti Soros poukázal na finančnú krízu v roku 1982, keď Medzinárodný menový fond (MMF) chcel ochrániť svetový bankový systém tým, že krajinám v kríze poskytol iba financie na splácanie dlhov, čím ich donútil k tvrdým úsporným opatreniam. To však nakoniec viedlo k depresii. "Pre Latinskú Ameriku to znamenalo stratenú dekádu a niečo veľmi podobné sa v súčasnosti deje v eurozóne, kde Nemecko v skutočnosti hrá rovnakú úlohu ako v tom čase MMF v rámci celosvetového finančného systému," uviedol Soros.
Finančník varoval, že táto politika tlačí eurozónu do depresie, ktorá bude trvať päť až 10 rokov. Takýto scenár však už neohrozuje len samotnú eurozónu, ale celú Európsku úniu, čo by mohlo znamenať koniec desaťročia budovaného projektu zjednotenia Európy.

Súvisiace články

Aktuálne správy