Najväčší poľský súkromný poštový operátor vstupuje na Slovensko

Skupina Integer.pl plánuje inštalovať na Slovensku 50 samoobslužných baliacich terminálov v rámci zámeru expanzie v Európe v hodnote 300 mil. eur. Chce tak rozšíriť svoj automatický servis, ktorý zákazníkom umožňuje vyzdvihnúť, prípadne si poslať zásielku 24 hodín denne sedem dní v týždni.

Najväčší poľský súkromný poštový operátor prichádza na slovenský trh. Skupina Integer.pl plánuje inštalovať na Slovensku 50 samoobslužných baliacich terminálov v rámci zámeru expanzie v Európe v hodnote 300 mil. eur. Chce tak rozšíriť svoj automatický servis, ktorý zákazníkom umožňuje vyzdvihnúť, prípadne si poslať zásielku 24 hodín denne, sedem dní v týždni. „Slovensko je rastúcim trhom s veľkým potenciálom pre nový typ služby, čím je pre nás zaujímavým miestom pre expanziu,” povedal výkonný riaditeľ Integer.pl Group Rafal Brzoska. Poliaci začali hľadať slovenských obchodných partnerov, nakoľko skoro 90 % miestneho trhu v objeme približne 28 mil. eur je generovaných prostredníctvom alternatívy klasického elektronického obchodu B2B (Business-to-Business).

Integer.pl je lídrom vo výrobe terminálov zameraných na manipuláciu so zásielkami a najväčší súkromný poštový operátor v Poľsku. Momentálne prevádzkuje sieť viac ako 600 zásielkových strojov v Poľsku, Rusku a na Ukrajine. Dohromady, vrátane súkromne vlastneného fondu Pine Bridge Investments v USA, plánuje spoločnosť vytvoriť sieť 16 tis. easyPack terminálov naprieč celou Európou. Plánuje pritom v najbližších troch rokoch preinvestovať viac ako 300 miliónov eur. Spoločnosť už uzatvorila kontrakty na dodávky easyPack zariadení do Saudskej Arábie, Čile, na Cyprus, do Španielska, Írska, Litvy, Lotyšska a Estónska.

Poľská skupina informovala, že na Slovensku našla príležitosť v oblasti nového doručovania zásielok. „Vnímame neustály nárast záujmu o služby, ktoré už prevádzkujeme v Poľsku. Kvôli tomu sme sa rozhodli expandovať s našou EasyPack sieťou aj do ďalších krajín. Veríme, že úspešne nahradí tradičné formy doručovania nielen v Poľsku, ale po celom svete,” uviedol Brzoska. Sieť terminálov easyPack bude prvou svojho druhu v poštovom sektore na Slovensku. “Po testovacej fáze a výsledkoch, ktoré v nej dosiahneme, bude skupina Integer.pl zvažovať ďalšiu expanziu easyPack siete na Slovensku,” dodal. Prvá doručovacia služba by mala byť funkčná na jeseň. Integer.pl plánuje pokryť hlavné mestá v súčinnosti s retailovými sieťami, ako napríklad Kaufland, Lidl, Tesco.

Integer.pl sa rozhodol expandovať na základe predpokladu rastu slovenského trhu. Napriek ekonomickej kríze, dopyt po doručovaní a expresných službách na Slovensku rastie. V roku 2015 sa očakáva rast od 6,7 % do 7,1 %. Okrem segmentu B2B sa plánuje Integer.pl zamerať aj na segment B2C, najmä sektor e-commerce. “Očakáva sa, že e-commerce bude rásť spoločne s rozširovaním širokopásmového internetu. V nadväznosti na to, by sa mal rozvíjať aj zásielkový predaj a našim cieľom je z tohto trendu čo najviac profitovať,“ predpokladá Brzoska. Sieť bude podľa skupiny potrebné dotovať prvé tri roky, kým sa stane ziskovou. Investície spoločnosti nepôjdu len na inštaláciu zariadení, ale tiež na IT integráciu s najväčšími hráčmi na slovenskom trhu a intenzívne marketingové aktivity. Integer.pl hľadá lokálnych partnerov, napríklad poštových operátorov a kuriérov, ktorí by im pomohli urýchliť rozvoj siete na Slovensku.

Skupina Integer.pl so sídlom v Krakove pozostáva z 10 inovatívnych, rýchlo sa rozvíjajúcich spoločností, operujúcich na poštovom, doručovateľskom a distribučnom trhu, v sektore e-commerce a finančnom sektore. História skupiny sa začala písať v roku 1999, keď bol Integer.pl založený. Odvtedy sa zaoberá distribúciou adresných a neadresných zásielok a široko definovateľného direct marketingu. Integer.pl Group, vykonávajúca supervíziu aktivít individuálnych spoločností, vznikla v roku 2006. Skupina v tom istom roku založila InPost, prvého a najväčšieho poštového operátora v Poľsku. V roku 2007 vznikol InPost Finance, poskytujúci finančné a poistné služby. V tom istom roku skupina vstúpila na varšavskú burzu.

V roku 2009 skupina zaviedla easyPack by InPost, automatické zariadenia na posielanie a zber zásielok. Táto služba výrazne zmenila poľský a medzinárodný poštový a kuriérsky trh.

Súvisiace články

Aktuálne správy