Kyvadlová diplomacia lídrov eurozóny bude zameraná na Grécko

Brusel 20. augusta (TASR) – Tento týždeň bude poznamenaný kyvadlovou diplomaciou viacerých lídrov eurozóny, ktorej cieľom bude zadlžené Grécko, informoval dnes európsky internetový denník EUobserver. Dôvodom sú správy, že rozpočtový deficit Grécka je oveľa hlbší, ako sa doteraz uvádzalo.
Už v stredu (22. 8.) pocestuje do Grécka predseda Euroskupiny Jean-Claude Juncker, aby od predstaviteľov novej vlády získal čo najobjektívnejšie a najčerstvejšie informácie o reálnom stave helénskej ekonomiky.
Grécky premiér Antonis Samaras príde na svoju prvú návštevu Nemecka v piatok (24. 8.) a o deň neskôr ho oficiálne očakávajú v Paríži. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande sa aj kvôli tejto návšteve stretnú ešte vo štvrtok (23. 8.) v Berlíne na spoločných konzultáciách.
V centre nadchádzajúcich diskusií o Grécku má byť podľa denníka EUobserver aj možnosť predĺženia o ďalší rok prísnych podmienok, ktoré v rámci záchranného finančného balíka na Atény uvalili medzinárodní veritelia pod taktovkou Európskej únie (EÚ), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej centrálnej banky (ECB).
Proti tejto možnosti sa kategoricky stavajú niektorí členovia eurozóny na čele s Nemeckom, Fínskom a Holandskom. Niektorí nemeckí politici pred nadchádzajúcou Samarasovou návštevou v Berlíne upozornili, že už žiadne ústupky voči Grécku nebudú. Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble dokonca počas uplynulého víkendu Grécko prirovnal k bezodnému vrecu, do ktorého jeho krajina už nechce nalievať ďalšie a ďalšie peniaze.
Negatívne reakcie viacerých nemeckých politikov nasledovali po článku z najnovšieho vydania týždenníka Der Spiegel, v ktorom sa uvádza, že grécka vláda bude do konca roka 2014 potrebovať asi 14 miliárd eur, čiže o 2,5 miliardy eur viac, ako boli pôvodné predpoklady.
Prístup ku Grécku momentálne rozdeľuje dve najväčšie európske ekonomiky. Kým Nemecko trvá na plnení prísnych podmienok, Francúzsko je ochotnejšie poskytnúť dodatočné úľavy Grékom, poukazujúc na skutočnosť, že grécke obyvateľstvo trpí a dlhé roky bude trpieť na následky politiky škrtov a rozpočtovej prísnosti.
Štvrtkové stretnutie Merkelovej s Hollandom má byť orientované aj na prekonávanie týchto názorových rozdielov, nemecká kancelárka však už dala jasne najavo, že nemecký parlament Bundestag v žiadnom prípade už nepodporí prípadný tretí balík finančnej pomoci pre Grécko.

Súvisiace články

Aktuálne správy