Košické letisko vybavilo v prvom polroku 89 tis. cestujúcich

Počet pasažierov vybavených na druhom najväčšom slovenskom letisku v prvom polroku tohto roka sa medziročne znížil o 11 %. Letisko v Košiciach plánuje poskytnúť detailnejšie informácie o prevádzkových výkonoch po skončení letnej chartrovej sezóny.

Letisko v Košiciach vybavilo v prvom polroku tohto roka 88 859 cestujúcich a ich počet oproti tomu istému obdobiu minulého roka klesol o 11 %. Pre agentúru SITA to potvrdilo letisko s tým, že detailnejšie informácie o prevádzkových výkonoch poskytne po ukončení letnej chartrovej sezóny.

Ako agentúra SITA už skôr informovala, košické letisko podľa doterajšieho vývoja a ďalších plánov leteckých prepravcov očakáva v tomto roku podobný počet letov ako vlani. „Situácia na trhu predaja zájazdov je veľmi citlivá na rôzne vplyvy, preto je zatiaľ ešte veľmi skoro hovoriť o očakávaných výsledkoch,“ informoval zástupca výkonného riaditeľa pre financie a člen predstavenstva Letiska Košice – Airport Košice, a.s. Tomáš Jančuš. Druhé najväčšie slovenské letisko v minulom roku vybavilo celkom 266 143 cestujúcich, čo bolo na úrovni roka 2010. Pozitívny vývoj zaznamenalo práve v chartrovej preprave.

Košické letisko má pravidelné letecké spojenie s Bratislavou, Prahou a Viedňou a od júna do septembra aj s Rijekou. Pravidelné lety zabezpečujú Danube Wings, České aerolínie a Austrian Airlines. Počas tohtoročného letného chartrového letového poriadku na košickom letisku sú zatiaľ najobľúbenejšie destinácie turecká Antalya, bulharský Burgas, egyptská Hurghada a tuniský Monastir. „Uvidíme, ako sa bude dariť gréckym destináciam a tohtoročným novinkám ako sú Faro (Portugalsko), Patras (Grécko) a Oujda (Maroko),“ dodal Jančuš.

Letisko v Košiciach má v auguste naplánovaných 93 chartrových odletov do ôsmich destinácií. Najviac letov je do Burgasu, a to 36, do Antalye 27, do Hurghady desať, do Monastiru deväť, do Almerie, do Heraklionu a na Rodos po tri a do Fara dva lety. Najviac chartrových letov zabezpečuje letecká spoločnosť Travel Service, ďalšie lety zabezpečujú Bulgarian Air Charter, Samair, Nouvelair, SunExpress, Air Cairo, FreeBird, Nesma airlines, Air Explore a ďalšie.

Spoločnosť Letisko Košice – Airport Košice, a.s. vznikla v máji 2004, eviduje základné imanie 50,43 mil. eur. Väčšinovým, 66-percentným vlastníkom košického letiska sa v októbri 2006 oficiálne stalo konzorcium TwoOne spájajúce letisko Flughafen Wien, rakúsku Raiffeisen Zentralbank a private equity skupinu Penta. Spoločnosť Flughafen Wien zvýšila v júni 2008 svoj podiel v spoločnosti KSC Holding, a.s., ktorá kontroluje 66 % akcií letiskovej spoločnosti, zo 47,71 % na 80,95 %. Slovenská investičná skupina Penta Investments predala viedenskému letisku svoj 33,24-percentný podiel v majoritnom vlastníkovi košického letiska. Zvyšných 19,05 % v KSC Holding patrí naďalej Raiffeisen ZentralBank Gruppe. Štát vlastní v košickom letisku prostredníctvom ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja 34 % akcií.

Súvisiace články

Aktuálne správy