Medziročná inflácia by sa mala na konci tohto roka pohybovať okolo 4%

Bratislava 13. augusta (TASR) – Inflácia na Slovensku by sa podľa viacerých analytikov mohla na konci tohto roka pohybovať okolo úrovne 4 %. Ako dnes informoval analytik Tatra banky Boris Fojtík, medziročný nárast cien za rok 2012 by mohol skončiť v blízkosti hodnoty 4,3 %, a to najmä vďaka zdražovaniu zemného plynu a tepla. "Ohlásený rast cien regulovaných energií, ktoré budú od septembra vyššie, opäť pridajú na dynamike rastu inflácie," uviedol Fojtík.
Podľa analytika UniCredit Bank Slovakia Ľubomíra Koršňáka bude inflácia v medziročnom porovnaní rásť aj počas augusta. Prispieť by k tomu mali najmä ceny liekov, pohonných látok i drahšie potraviny. "Ceny potravín a slabší dolár by mohli v druhej polovici roka priblížiť infláciu opäť k úrovni 4 %," skonštatoval Koršňák.
Počas tohtoročného júla narástli ceny tovarov a služieb na Slovensku medziročne o 3,7 %. Ukázali to údaje Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Pod rýchlejší rast inflácie sa podpísal predovšetkým rýchlejší rast cien potravín a nealkoholických nápojov, ktoré medziročne zdraželi o 4,6 %. "Takpovediac ‚tradičný‘ pokles cien zeleniny sa jeden mesiac omeškal a počkal si až na prvý prázdninový mesiac," informovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
Dôvodom stále pomerne vysokej inflácie na Slovensku sú podľa Sadovskej vyššie ceny v doprave a vo vzdelávaní. V prípade dopravy však ŠÚ zaznamenal už 3. mesiac po sebe medzimesačné zníženie cien o 0,5 %. "Príčinou boli aj tentokrát aspoň o niečo lacnejšie pohonné látky," podotkla analytička.
Ceny odevov a obuvi zaznamenali v siedmom mesiaci najvýraznejší pokles od roku 2009. Podľa slov makroekonomického analytika Československej obchodnej banky Mareka Gábriša sa tak stalo kvôli vyprázdňovaniu skladov a príprave na novú jesennú sezónu. "Treba však povedať aj to, že ešte v júni tu ceny rástli, kým v predchádzajúcich rokoch skôr stagnovali alebo klesali," dodal Gábriš.

Súvisiace články

Aktuálne správy