OECD podporuje kurz prezidenta ECB na zmiernenie eurokrízy

Osnabrück 13. augusta (TASR) – Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) podporuje plány prezidenta Európskej centrálnej banky (ECB) Maria Draghiho na zmiernenie dlhovej krízy v eurozóne. Úplne súhlasí s návrhmi Draghiho, aby ECB kupovala dlhopisy krajín eurozóny, ktoré sú na finančných trhoch vysoko úročené.
Generálny tajomník OECD Angel Gurría pre denník Neue Osnabrücker Zeitung povedal, že špekulanti, ktorí počítajú s poklesom kurzu spoločnej meny, na tom prerobia, lebo ECB použije na podporu meny, za ktorú zodpovedá, všetky vhodné nástroje. Gurría sa neobáva, že taký postup ECB povedie k rastu inflácie.
Avšak šéf OECD dodal, že vlády štátov, ktoré budú potrebovať pomoc, musia na ústretový krok ECB odpovedať pokračovaním reforiem.
Draghi v súvislosti s trvalým eurovalom, Európskym mechanizmom pre stabilitu (EMS), povedal, že začne nakupovať štátne dlhopisy krajín, ktoré sa dostali na trhoch pod tlak. Teraz sú vysoko úročené najmä bondy Španielska a Talianska. Voči Draghiho kurzu sú však aj námietky, predovšetkým v Nemecku.

Súvisiace články

Aktuálne správy