Sporitelia by podľa Buriana mohli mať dvojnásobné zhodnotenie

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 10. augusta (SITA) – Schválené zmeny v druhom dôchodkovom pilieri by podľa štátneho tajomníka rezortu práce a sociálnych vecí Jozefa Buriana mohli sporiteľom priniesť dvojnásobné výnosy. „Ak je dnes priemerné zhodnotenie v druhom pilieri na úrovni 1,2 percenta, je tu šanca na pomaly zdvojnásobenie tohto zhodnotenia,“ povedal na brífingu po schválení zmien v prvom aj druhom dôchodkovom pilieri. Poukázal na to, že k vyššiemu zhodnoteniu penzijných úspor bude dôchodkové správcovské spoločnosti motivovať nárast poplatku za zhodnotenie z 5,6 % na 10 % zo zhodnotenia penzijných úspor.

Novela zákona o starobnom dôchodkovom sporení by mala podľa Buriana priniesť aj preskupenie väčšiny sporiteľov z negarantovaných do garantovaných fondov. „Podľa odhadov dôchodkových správcovských spoločností by v negarantovanej schéme mohlo byť päť až 10 percent sporiteľov,“ povedal. V negarantovaných akciových, zmiešaných a indexových fondoch je pritom v súčasnosti takmer 87 % sporiteľov.

Ak bude chcieť sporiteľ naďalej zostať v negarantovanom dôchodkovom fonde, bude to musieť oznámiť svojej dôchodkovej spoločnosti. Správca penzijných úspor je povinný sporiteľom v negarantovaných fondoch do 28. februára 2013 zaslať príslušné tlačivo. Sporiteľ, ktorý má záujem zostať sporiteľom v negarantovanom dôchodkovom fonde, bude musieť toto tlačivo vyplniť a doručiť ho dôchodkovej spoločnosti najneskôr do 31. marca 2013. „Tí, ktorí dôchodkovej spoločnosti nepošlú návratku, automaticky pôjdu do garantovanej schémy,“ uviedol Burian. Stane sa tak k 30. aprílu budúceho roka.

Sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri čaká od začiatku septembra tohto roka do konca roka 2016 zníženie príspevkov zo súčasných 9 % na 4 % hrubej mzdy. Od roku 2017 sa má príspevková sadzba každoročne zvyšovať o 0,25 percentuálneho bodu na konečných 6 % v roku 2024. Ide o pozmeňujúci návrh poslanca Ľudovíta Kaník (SDKÚ-DS), ktorý podporili aj poslanci Smeru-SD.

Druhý pilier sa otvorí pre vstup aj výstup zo systému v období od 1. septembra tohto roka do 31. januára budúceho roka. Zvýši sa však poplatok za zhodnotenie majetku, a to z terajších 5,6 % zo zhodnotenia na 10 % zo zhodnotenia penzijných úspor. Menej si pritom bude z prostriedkov určených na dôchodkové sporenie účtovať aj Sociálna poisťovňa. Tá si v súčasnosti ponecháva 0,5 % z výšky príspevku na vlastnú správu. Po novom bude poisťovňa tvoriť svoj správny fond len z 0,25 % z výšky príspevku na penzijné sporenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy