Cena za výstavbu diaľnice pri Levoči sa môže zvýšiť

Spoločnosť Váhostav - SK, a.s. žiada za práce navyše na prvom, západnom úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov 457 tis. eur z dôvodu zmeny podložia pri začatí stavby. Pôvodne počítala s inou geológiou.

Cena za výstavbu časti diaľnice pri Levoči, ktorá začala pred rokom v čase ministra dopravy Jána Figeľa (KDH), sa môže zvýšiť. Spoločnosť Váhostav – SK, a.s. žiada za práce navyše na prvom, západnom úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov 457 tis. eur z dôvodu zmeny podložia. Pôvodne počítala s inou geológiou. Generálny riaditeľ žilinskej stavebnej firmy Ján Kato to potvrdil pre štvrtkové vydanie denníka Hospodárske noviny (HN). Váhostav má podľa zmluvnej ceny postaviť 9-kilometrový úsek diaľnice za 59,9 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty, čo je 63 % z pôvodne odhadovaných nákladov. Práce na diaľnici majú trvať dva a pol roka do konca roka 2013.

„Samozrejme, že nejaké nároky máme. Treba však povedať, že stavba sa realizuje podľa zmluvy v zmysle červeného FIDIC-u, čo znamená, že investor nám musí zaplatiť skutočne vykonané výkony. To je rozdiel oproti žltému FIDIC-u, kde sa uvádzajú objektové ceny,“ uviedol Kato pre HN. Na stavbe prvého úseku diaľnice Jánovce – Jablonov bolo podľa neho navrhnutých päť spôsobov úprav podložia pod cestu, a to v závislosti od geológie. Spoločnosť ich všetky uviedla v ponuke aj s cenami, ale až pri realizácii stavby sa ukázalo, ktorý zo spôsobov a v akom rozsahu je nutné použiť. Oproti pôvodnému výkazu preto nastali zmeny.

Kato po podpise zmluvy medzi Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) a Váhostavom o výstavbe diaľnice pri Levoči vlani 16. júna povedal, že nepočítajú s dodatočným navýšením vysúťaženej ceny. „Cena je udržateľná, ale neposkytuje možnosti na rozvoj firmy a reaguje na stav na trhu. To, že naša cena bola najlepšia, ešte neznamená, že sme boli mimo podmienok trhu. Minimálne tri firmy skončili v tesnom závese za nami,“ povedal vtedy Kato.

KDH nevidí dôvod, prečo by mala NDS povoliť zvýšenie ceny za diaľnicu. Súčasťou zmluvnej ceny je totiž aj finančná rezerva vo výške 10 %. Kato podľa novín hovorí, že peniaze za práce navyše sa použijú práve z nej. Ministerstvo dodatky k diaľniciam nevylučuje, musia však byť opodstatnené. „Samozrejme, nemôžeme súhlasiť s takou situáciou, keď jeden zo súťažiacich vyhrá umelo stlačenou cenou, a potom si ju kompenzuje štedrými dodatkami,“ uviedol pre HN hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Váhostav dostane navyše 7 mil. eur za práce na vyše 4-kilometrovom úseku D1 Sverepec – Vrtižer. Priznala mu ich rozhodcovská komisia, na ktorej zriadení sa podľa novín dohodli stavbári s diaľničiarmi. Spoločnosť pôvodne žiadala doplatiť 25 mil. eur, pričom spomínaný úsek diaľnice mala pôvodne postaviť za 125,7 mil. eur. Ostatné nepriznané sumy podľa Kata nebudú rozporovať. S výstavbou jej pomáhali firmy Strabag a Bögl a Krýsl. Väčšina z priznaných 7 mil. eur súvisí s tým, že firma musela budovať násypy z materiálov, ktoré ťažili zo zemníkov. S vlastníkmi pozemkov sa preto dohodla, že po ich vyťažení vráti pôdu do pôvodného stavu. Už počas stavby diaľničného úseku NDS doplatila Váhostavu okolo 12 mil. eur. Pôvodné náklady na jeho stavbu sa tak predražili spolu o 19 mil. eur, čo je 15 %. Bežné zvýšenie by podľa odborníkov malo byť najviac 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy