Osobitný odvod platí pre príjmy zahraničných firiem zo SR

Rezort financií tvrdí, že osobitný odvod regulovaných firiem sa vzťahuje len na subjekty, ktoré musia na Slovensku podať daňové priznanie k dani z príjmov. Pri organizačných zložkách zahraničných firiem táto povinnosť platí na príjmy dosiahnuté na území Slovenska.

Osobitný odvod regulovaných firiem sa vzťahuje len na subjekty, ktorým vzniká na území Slovenskej republiky povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov. Tvrdí to vo svojom stanovisku na margo špekulácií o skupinách podnikov, ktoré sú osobitným odvodom zaťažené, rezort financií. „Čo sa týka organizačných zložiek zahraničných osôb, tieto majú povinnosť platiť daň z príjmov, ktoré im plynú z územia Slovenskej republiky,“ konštatuje ministerstvo. V prípade pochybností s výkladom zákona pritom rezort financií odporúča dotknutým subjektom obrátiť sa na príslušný daňový úrad, ktorý je správcom odvodu.

Úvahy o výklade zákona o osobitnom odvode regulovaných subjektov, sa v uplynulých dňoch objavili v slovenských médiách. Denník SME prišiel s informáciou, že vďaka formulácii zákona by mohol napríklad írsky letecký prepravca Ryanair zaplatiť štátu takmer 25 mil. eur. Osobitný odvod majú totiž platiť aj podnikatelia, ktorí majú licencie od regulačného úradu z iného štátu únie a podnikajú na Slovensku. Odvod mali pôvodne platiť len domáce regulované firmy a zahraničné podniky, ktoré majú v Obchodnom registri zapísanú svoju organizačnú zložku, zmenu však presadil parlamentný finančný výbor, aby špeciálny odvod platiť pre všetky firmy podnikajúce na Slovensku v regulovaných odvetviach.

Zákon o osobitnom odvode nadobudne účinnosť od začiatku septembra tohto roka. Rezort financií navrhol, aby bol odvodovým obdobím každý kalendárny mesiac účtovného obdobia, v ktorom má regulovaná osoba oprávnenie na výkon činnosti v regulovaných oblastiach. Posledné odvodové obdobie bude december 2013. Suma základu odvodu, od ktorej vzniká povinnosť platiť odvod, je stanovená na 3 mil. eur, pričom sadzba odvodu pre regulovanú osobu je na mesačnej báze 0,00363. Odvod sa pritom vypočíta ako súčin základu odvodu a sadzby odvodu. Zaplatený odvod si budú môcť firmy uplatniť ako daňový výdavok.

Rezort financií navrhol, aby boli mimoriadnym odvodom zaťažené firmy, ktoré majú oprávnenie na výkon podnikateľskej činnosti v oblasti energetiky, poisťovníctva a zaisťovníctva, verejného zdravotného poistenia, elektronických komunikácií, zaobchádzania s liekmi, poštových služieb, dopravy na dráhe, verejných vodovodov, verejných kanalizácií a leteckej dopravy. Na základe zmien schválených parlamentnými výbormi do tejto skupiny pribudli aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti.

Podľa ministerstva financií pritom zavedenie mimoriadnych odvodov neovplyvní ceny produktov a služieb dotknutých regulovaných subjektov. „Zavedením odvodu sa nepredpokladá zvýšenie cien poskytovaných služieb a dodávaných tovarov pre konečného spotrebiteľa. Tento odvod sa nebude považovať za oprávnený náklad, ktorý možno započítať do regulovanej ceny a zákon priamo zakazuje zvyšovať z tohto dôvodu regulovanú cenu,“ konštatuje sa v doložke vplyvov k návrhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy