Nemecký dovoz v júni klesol viac, než sa čakalo

Berlín 8. augusta (TASR) – Nemecký dovoz sa v júni prepadol prudšie, než sa čakalo. Vývoz sa tiež znížil, čo signalizuje, že dlhová kríza eurozóny začína mať negatívny vplyv aj na najväčšiu európsku ekonomiku.
Import na sezónne upravenej báze v porovnaní s májom klesol o 3 %, informoval spolkový štatistický úrad. Ekonómovia v priemere očakávali zníženie len o 1,5 %. Na porovnanie, ešte v máji dovoz vzrástol o 6,2 %.
Export klesol o 1,5 %, čo bolo v súlade s očakávaniami analytikov. Prieskum medzi nákupnými manažérmi minulý týždeň ukázal, že nové exportné objednávky klesajú už 13. mesiac po sebe. Príčinou je zníženie dopytu v Číne a USA.
Medziročne nemecký vývoz v júni 2012 vyskočil o 7,4 % a dovoz sa zvýšil o 1,5 %. Export do krajín eurozóny poklesol o 3 %, do štátov mimo menovej únie však vyskočil o 19,8 %.
Za prvých 6 mesiacov sa vývoz zvýšil o 4,8 % na 550,4 miliardy eur. Aj napriek slabému júnu zostávajú nemecké exportné firmy na rekordnej vlne. Tempo rastu vývozu sa však v porovnaní so začiatkom roka spomalilo.
Nemecké obchodné združenie BGA prognózuje, že tento rok export v porovnaní s rekordným rokom 2011 vzrastie o 4 %. "To by bol dobrý výsledok vzhľadom na vysokú bázu pre porovnanie vlani," uviedol prezident BGA Anton Börner. Na začiatku roka však združenie počítalo s rastom o 6 %.
Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Súvisiace články

Aktuálne správy