Utesnenie hrádze Váhu pri Kolárove môže stáť 5,5 mil. eur

Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. plánuje investíciu financovať z peňazí Európskej únie a vlastných zdrojov cez Operačný program Životné prostredie.

Úroveň protipovodňovej ochrany má zvýšiť utesnenie ľavostrannej ochrannej hrádze rieky Váh medzi Kolárovom v okrese Komárno a obcou Komoča v okrese Nové Zámky. Predpokladaná cena prác na úseku dlhom vyše 4,6 kilometra dosahuje 5,55 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Slovenský vodohospodársky podnik, š.p., Odštepný závod Bratislava, vyhlásil verejnú súťaž na uskutočnenie prác naplánovaných na šesť mesiacov. Investíciu bude financovať z prostriedkov Európskej únie a vlastných zdrojov v rámci Operačného programu Životné prostredie, v časti týkajúcej sa preventívnych opatrení na ochranu pred povodňami. Dodávateľa chce vybrať s využitím elektronickej aukcie, vyplýva z oznámenia o vyhlásení tendra vo Vestníku verejného obstarávania.

Záujemcovia o účasť v súťaži môžu predkladať ponuky do 19. septembra a otvorené majú byť 20. septembra. O súťažné podklady treba požiadať do 9. septembra. Požadovaný celkový obrat z realizácie stavebných prác v uplynulých troch rokoch je minimálne 15,5 mil. eur. Ďalšou podmienkou je predloženie zoznamu najmenej troch stavebných prác uskutočnených v predchádzajúcich piatich rokoch pri zhotovení podzemných tesniacich stien a výstavbe protipovodňovej ochrany, hrádzí, hatí a priehrad. Zmluvná cena každej uskutočnenej zákazky musí byť aspoň 1,8 mil. eur bez DPH.

Ľavostranná ochranná hrádza Váhu v hrádzovom kilometri 22,966 až 27,594 bude doplnená o podzemnú tesniacu stenu a meracie zariadenia. „Podzemná tesniaca stena (PTS) bude po dokončení prechádzať telesom hrádze a jej podložím a bude pôsobiť ako zavesená podzemná tesniaca stena, čo znamená že nebude zaviazaná do nepriepustného podložia. PTS predĺži priesakovú dráhu vody podložím hrádze a zredukuje hydraulický gradient,“ informoval Slovenský vodohospodársky podnik s tým, že priesakové množstvá budú primerane tomu zredukované.

Navrhovaná tesniaca stena bude minimálne 30 centimetrov hrubá. Realizácia navrhovanej PTS v telese hrádze a jej podloží zároveň vylepší parametre existujúcej ľavostrannej ochrannej hrádze na rieke Váh v úseku Kolárovo – Komoča, zabezpečí nepriepustnosť hrádze a filtračnú stabilitu v jej podloží. Po realizácii protipovodňového opatrenia v telese hrádze a v jej podložných vrstvách bude územie o rozlohe 103 štvorcoých kilometrov a s počtom okolo 8 tisíc obyvateľov chránené pre súbeh prietoku Q100 (storočná voda) na riekach Váh a Dunaj.

Súčasťou verejného obstarávania na utesnenie ľavostrannej hrádze Váhu na úseku Kolárovo – Komoča je aj vypracovanie realizačnej projektovej dokumentácie, harmonogramu výstavby, vypracovanie plánu riadenia kontroly kvality, plánu bezpečnosti a ochrany zdravia, ako aj dodávka schváleného povodňového plánu pred začatím prác. Po ukončení stavebných prác bude vypracovaná a dodaná projektová dokumentácia skutočného vyhotovenia stavby a uskutoční sa geodetické zameranie skutkového stavu.

Súvisiace články

Aktuálne správy