Podielové fondy vykazujú podľa NBS nadpriemerné predaje

Júnový objem kladných čistých predajov podielových fondov na úrovni 38,7 mil. eur je podľa centrálnej banky nadpriemerný.

Oživenie na trhu kolektívneho investovania pokračovalo aj v júni tohto roka. Konštatuje to Národná banka Slovenska (NBS), podľa ktorej zostal objem celkových čistých predajov podielových fondov spolu za všetky kategórie v šiestom mesiaci takmer na úrovni predchádzajúceho mesiaca. „Naďalej pokračuje oživenie na trhu kolektívneho investovania, mesačný kladný čistý predaj na úrovni 38,7 mil. eur je stále nadpriemerný objem za obdobie ostatných rokov,“ uvádza centrálna banka v pravidelnom mesačnom hodnotení. V máji pritom otvorené podielové fondy vykázali kladné čisté predaje na úrovni 38,8 mil. eur.

Júnový mierny pokles kladných čistých predajov oproti predchádzajúcemu mesiacu ovplyvnili podľa NBS najmä vyššie záporné čisté predaje fondov peňažného trhu, a to o 12,5 mil. eur. Tento výpadok však takmer v plnej miere kompenzovali o 12,4 mil. eur vyššie kladné predaje fondov iných ako fondy peňažného trhu. „Špeciálne fondy cenných papierov si naďalej udržiavajú svoju atraktivitu, čo sa aj podpísalo na ich stále najvyšších mesačných kladných čistých predajoch,“ uvádza centrálna banka s tým, že predaje týchto fondov dosiahli 44,3 mil. eur.

Z ostatných kategórií fondov kladné čisté predaje dosiahli aj špeciálne fondy profesionálnych investorov, a to 26,9 mil. eur, špeciálne fondy nehnuteľností, ktoré skončili s predajmi za 10,3 mil. eur a akciové fondy s kladnými predajmi za 8,6 mil. eur. Kladné predaje v objeme 2,2 mil. eur vykázali aj dlhopisové fondy, pričom fondy krátkodobého peňažného trhu skončili v pluse 0,1 mil. eur.

Záporné čisté predaje vykázali na druhej strane fondy peňažného trhu vo výške 21,3 mil. eur a iné fondy skončili v mínuse 17,2 mil. eur. Mínusový výsledok v objeme 7,3 mil. eur zaznamenali aj fondy krátkodobých investícií, pričom zmiešané fondy vykázali záporné predaje za 4,7 mil. eur a fondy fondov za 3,1 mil. eur. Spätné nákupy prevýšili celkové predaje aj v prípade špeciálnych fondov alternatívnych investícií, a to o 0,1 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy