Neodmietame všetko v súvislosti s bankovou úniou

Brusel 28. júna (TASR) – Český premiér Petr Nečas po príchode na summit EÚ v Bruseli dnes uviedol, že jeho krajina má obavy z niektorých aspektov bankovej únie, o ktorej budú hovoriť lídri EÚ, ale neodmieta všetky aspekty tohto projektu.
Na otázku novinárov, či sa Česká republika bojí bankovej a fiškálnej únie, Nečas povedal, že tento summit našťastie bude iba o začatí diskusií na túto tému.
"Čo sa týka bankovej únie, niektoré aspekty sú pre nás pomerne nebezpečné. Lebo napríklad oslabenie bankového dohľadu by bola veľká zmena. Deväťdesiatpäť percent nášho bankového trhu je zastúpená dcérskymi pobočkami zahraničných bánk," upozornil Nečas.
Dodal, že v prípade bankovej únie by to mohlo viesť k problémom, pričom uviedol, že obavy v tomto smere už vyjadrila aj Česká národná banka.
Predseda českej vlády však poznamenal, že jeho vláda nie je celkom proti rokovaniam o bankovej únii, pretože sú tam aj veci, o ktorých je Praha pripravená rokovať.
V tejto súvislosti spomenul pravidlá tzv. "bail-inu," čo znamená, že ako prví by hradili straty akcionári bánk a až potom by došiel rad na daňových poplatníkov.
"Harmonizovať tieto veci, toto považujeme za vhodné diskutovať. Nie je pravda, že odmietame a priori všetko, ale iba to, čo by potenciálne bolo proti záujmom Českej republiky a českým daňovým poplatníkom," povedal Nečas.
Český premiér sa ale kriticky postavil k vytvoreniu spoločného fondu poistenia vkladov. V tomto je Praha skeptická, lebo zatiaľ chýba presná definícia, na koho by sa to všetko vzťahovalo. Či iba na banky v rámci eurozóny, kde Česko zatiaľ nepatrí, alebo pre celú EÚ.
"Majitelia našich bánk sú väčšinou v eurozóne a dcéry sú mimo. Toto je pre nás komplikovaná situácia," priznal Nečas.
Premiér však ubezpečil, že jeho krajina nemá záujem na oslabení alebo rozpustení eurozóny a novinárov ubezpečil, že česká strana určite nebude robiť prekážky eurozóne.
(spravodajca TASR Jaromír Novak) dem
TASR vydá k správe zvukový záznam a videozáznam

Súvisiace články

Aktuálne správy