Kurz eura dnes klesol až na 1,24 USD/EUR

Frankfurt nad Mohanom 28. júna (TASR) – Kurz spoločnej európskej meny stráca pevnú pôdu. Investori nepočítajú na summite Európskej únie (EÚ), ktorý sa začal dnes, so žiadnou veľkou dohodou alebo zmenou kurzu pri riešení dlhovej krízy eurozóny. Preto kurz eura klesol takmer na 1,24 USD/EUR.
Na devízovom trhu sa euro dostalo pod tlak už v rannom obchodovaní a popoludní sa predávalo po 1,2442 USD. Predpoludním však jeho kurz klesol až na 1,2405 USD/EUR, čo je najmenej od začiatku júna.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila napoludnie referenčný kurz na 1,2418 (v stredu: 1,2478) USD/EUR. To znamená, že dolár mal hodnotu 0,8053 (0,8014) eura.
Podľa devízového experta banky HSBC Trinkaus Lothara Hesslera sa krízový manažment boja s dlhovou krízou vyvíja stále ťažšie. Opatrenia na utlmenie krízy spomínané pred summitom pôsobia podľa Hesslera ako "oprava auta počas jazdy". Devízové trhy už výrazne znížili očakávania týkajúce sa záverov summitu, čo sa prejavuje aj na aktuálnom oslabovaní spoločnej meny.
Hessler tvrdí, že aj keby sa lídri na summite nedohodli na žiadnych rozsiahlejších opatreniach na stabilizáciu situácie v krízou zasiahnutých krajinách, mali by prinajmenšom predložiť nejaké memorandum o konkrétnych zámeroch a ďalšom smerovaní eurozóny. Len v prípade úplného stroskotania summitu počíta s výraznými kurzovými stratami eura.

Súvisiace články

Aktuálne správy