Kabinet má v stredu rokovať o zvýšení dane z cigariet

Ministri by sa mali zaoberať aj návrhom revízie Operačného programu Doprava a Operačného programu Informatizácia spoločnosti

Vláda by mala v stredu rokovať o zvýšení spotrebnej dane z cigariet. Cigarety zrejme zdražejú už od októbra tohto roka, a to od troch do desiatich centov na jednu škatuľku. V navrhovanej novele zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov sa má presunúť zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov, ktoré bolo pôvodne plánované na marec budúceho roka, na 1. október tohto roka. V budúcom roku by mal vďaka tomu štát získať navyše 8,1 mil. eur.

Ministri by sa mali zaoberať aj návrhom revízie Operačného programu Doprava. Ide o presun 55 mil. eur na projekty podporujúce zamestnanosť mladých ľudí a rozvoj malých a stredných podnikov. Súčasťou revízie programu bude aj vnútorná realokácia finančných prostriedkov. Z prioritnej osi 4 zameranej na integrované dopravné systémy, kde hrozí reálne riziko nevyčerpania eurofondov, sa peniaze presunú do prioritnej osi 2 týkajúcej sa výstavby diaľnic.

Z rovnakého dôvodu by sa mal revidovať aj Operačný program Informatizácia spoločnosti (OPIS). Tento program príde v rámci realokácie o 170 mil. eur, ktoré tak pôjdu na podporu malých a stredných podnikov. Z prvej prioritnej osi zameranej na elektronizáciu verejnej správy pôjde do Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast 50 mil. eur. Celkovo má pritom Slovensko v tejto osi k dispozícii 880 mil. eur. V realokácii prostriedkov z tretej prioritnej osi určenej na rozšírenie vysokorýchlostného internetu do odľahlých obcí nenastali zmeny, a tak príde o avizovaných 100 mil. eur. O 20 mil. eur sa má znížiť alokácia na rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnovu ich národnej infraštruktúry.

Kabinet by mal rokovať aj o aktualizácii Národného programu reforiem Slovenskej republiky na rok 2012.

Agentúra SITA vydá podrobný prehľad ekonomických bodov 13. rokovania vládneho kabinetu v osobitnej správe.

Súvisiace články

Aktuálne správy