Ak by Taliansko opustilo eurozónu, neznamenalo by to koniec sveta

Rím 1. júna (TASR) – Ak by Taliansko vystúpilo z eurozóny, neznamenalo by to koniec sveta, vyhlásil dnes v Ríme bývalý predseda talianskej vlády Silvio Berlusconi. V tejto súvislosti poukázal na fakt, že "solídna krajina ako Veľká Británia nikdy do eurozóny nevstúpila".
Taliansky expremiér vyzval svojho nástupcu Maria Montiho, aby zatlačil na Európsku úniu. Buď sa zmení politika Európskej centrálnej banky, alebo bude musieť Taliansko povedať euru zbohom, citovala ho rakúska tlačová agentúra APA. Podľa Berlusconiho by mala talianska národná banka dokonca zvážiť vytlačenie vlastných eurobankoviek.
Mediálny magnát Berlusconi netajil znepokojenie nad situáciou v Taliansku. "Ešte som v živote nezažil tak ťažkú fázu, akú prežívame v súčasnosti. Ľudia skutočne stratili dôveru. Hospodársku krízu nemožno prekonať interne, Montiho vláda musí zmeniť svoju politiku," vyhlásil expremiér.
Berlusconi pri tejto príležitosti zopakoval, že v budúcoročných parlamentných voľbách nebude volebným lídrom a nemá záujem ani o post talianskeho prezidenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy