Objmem vkladov v gréckych bankách je najnižší od decembra 2006

Frankfurt nad Mohanom 27. februára (TASR) - Firmy a spotrebitelia naďalej vysokým tempom vyberajú svoje peniaze z gréckych bánk, ukázali aktuálne údaje Európskej centrálnej banky (ECB).

Frankfurt nad Mohanom 27. februára (TASR) – Firmy a spotrebitelia naďalej vysokým tempom vyberajú svoje peniaze z gréckych bánk, ukázali aktuálne údaje Európskej centrálnej banky (ECB). To signalizuje pokles dôvery v bankový systém krajiny.
Vklady súkromného sektora klesli v januári takmer o 3 %, čo je druhé najprudšie zníženie od začiatku finančnej krízy. Celkovo objem vkladov poklesol na 174,9 miliardy eur, čo je najmenej od decembra 2006 a približne o 28 % menej v porovnaní s ich historickým maximom z decembra 2009.
Pokračujúci pokles vkladov odráža obavy z toho, čo sa stane s peniazmi v gréckych bankách, ak krajina opustí eurozónu, rovnako ako strach z krehkého bankového systému, ktorý potrebuje v krátkom čase rekapitalizáciu.
V ďalších krajinách bojujúcich s dlhovou krízou nie sú obavy o budúcnosť peňazí v miestnych bankách až také veľké. V Portugalsku objem vkladov súkromného sektora v januári dokonca mierne vzrástol na 233,2 miliardy eur. V Taliansku, Írsku a Španielsku objem vkladov mierne klesol. Avšak s výnimkou Portugalska vklady v bankách všetkých okrajových štátov eurozóny klesajú prinajmenšom rok, v Grécku a Írsku ešte dlhšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy