Investorom a politikom v súvislosti s Gréckom dochádza trpezlivosť

Bratislava 20. februára (TASR) – Minulý týždeň sa začal pozitívne po tom, čo grécki predstavitelia vyslali jasný signál, že mienia zabojovať a chcú aj naďalej zostať členom eurozóny. Gréckym poslancom sa totiž podarilo uzákoniť požadované rozpočtové škrty, čím splnili ďalšiu z požiadaviek nedôverčivých záchrancov. Ani to však úplne nepresvedčilo EÚ a požadujú prísnejšie opatrenia.
K vyhroteniu situácie prišlo vo štvrtok, keď sa začalo špekulovať o odmietnutí pôžičky zo strany Nemecka, politici sa predháňali s čoraz absurdnejšími požiadavkami, čo svedčí už o istej rezignovanosti a nechuti pokračovať v tomto divadle, hlavne preto, že sa blíži termín (20.3.), keď Gréci budú musieť splatiť dlhopisy v celkovej hodnote 14,5 miliardy eur, čo bez finančnej podpory z druhého balíka finančnej pomoci istotne nezvládnu. To môže viesť krajinu k vyhláseniu platobnej neschopnosti, pričom ďalším varovným signálom je aj nespokojnosť mnohých ministrov financií s efektívnosťou a ľahostajnosťou Grécka voči riešeniu svojej komplikovanej situácie. Aj keď sme mohli zaregistrovať správu o dohode Grécka s medzinárodnými veriteľmi o tom, ako má krajina do konca tohto roka ušetriť približne 325 miliónov eur, ale miestny skepticizmus a zdravý rozum však nejedného investora usmerňujú k zaradeniu tejto a podobných dohôd medzi budúce nesplnené grécke sľuby.
V USA sa minulý týždeň lámali rekordy. Pozitívnym rekordom bol rast spoločnosti Apple, ktorá prvýkrát v histórii prekročila hodnotu 500 dolárov a stala sa tak najhodnotnejšou spoločnosťou sveta. Negatívny rekord stanovili americké vládne dlhopisy, nie však vo výnosoch, ale v objeme falošných dlhopisov, ktorý sa mal dostať do obehu. Talianska polícia zadržala sfalšované americké vládne dlhopisy v astronomickej hodnote. Z falšovania polícia obvinila celkovo 8 osôb. Falošné dlhopisy polícia zadržala už v januári vo švajčiarskej trustovej spoločnosti, kde boli uložené v troch veľkých šachtách.
Z Európy z korporátnej oblasti zaujala francúzska softvérová spoločnosť Cap Gemini, ktorá za uplynulý týždeň posilnila o 14 %. Dôvodom výrazného rastu bolo 12-% prekonanie odhadov dosiahnutého zisku za rok 2011. Tržby spoločnosti vzrástli o 11,4 %, prevádzkový zisk o 7,4 %.
Tento týždeň budú z eurozóny zaujímavé údaje o spotrebiteľskej dôvere a údaje o priemyselných objednávkach za december. Z amerických makroúdajov budú pútať pozornosť hlavne z realitného trhu, a to predaje existujúcich aj nových domov. Sledovaný je aj chicagský index aktivity a stav dôvery spotrebiteľov podľa Univerzity Michigan.
TASR informoval Boris Penev, analytik CAPITAL MARKETS, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy