Slovensko si v dvoch aukciách požičalo vyše 350 mil. eur

V prvej aukcii bondov splatných v roku 2014 štát predal cenné papiere za 280 mil. eur, pri predaji bondov splatných v roku 2016 si požičal vyše 68 mil. eur. V oboch pondelňajších aukciách bol dopyt investorov zhruba dvojnásobný.

Správa „FINANCIE: Slovensko predáva dlhopisy za vyše 280 mil. eur“ rozšírená o informácie z druhej pondelňajšej emisie štátnych dlhopisov v treťom a štvrtom odseku.

BRATISLAVA 20. februára (SITA) – Slovensku sa aj po znížení ratingu druhou ratingovou agentúrou darí financovať svoj dlh na finančných trhoch. V pondelok štát totiž predal štátne dlhopisy splatné v apríli 2014 za 283 mil. eur. Záujem o slovenské cenné papiere pritom prejavili aj zahraniční investori, ktorým Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) predala z celkovej sumy bondy za 90 mil. eur. Vyplýva to z údajov zverejnených agentúrou.

Celkový dopyt v pondelňajšej aukcii pôvodne trojročných dlhopisov dosiahol až 563 mil. eur, z čoho zahraniční investori chceli slovenské cenné papiere nakúpiť za 120 mil. eur. Investori pritom požadovali priemerný úrok 2,6224 % p.a., minimálny požadovaný výnos bol 2,4456 % p.a. a maximálny 2,9490 % p.a. ARDAL napokon akceptovala dopyt pri priemernej úrokovej sadzbe 2,5422 % p.a., minimálnom úroku 2,4456 % p.a. a maximálnom 2,5800

Agentúra okrem toho v pondelok predávala netradične v druhej aukcii v jeden deň aj štátne bondy zo série 218 splatné v novembri 2016. Podobne v tejto aukcii bol dopyt zhruba dvojnásobný, keď dosiahol 146 mil. eur, kým ARDAL predala cenné papiere za 68,5 mil. eur. Nerezidenti chceli pritom nakúpiť tento dlhopis za 72,5 mil. eur, napokon im štát predal cenné papiere za 26 mil. eur. Priemerný požadovaný úrok v tejto aukcii predstavoval 3,6313 % p.a., akceptovaný výnos dosiahol 3,5402 % p.a.

V oboch pondelňajších aukciách si tak štát dokopy požičal viac ako 350 mil. eur. Tým výrazne prekročil odhadovanú hodnotu akceptovaných ponúk, ktorú ARDAL uvádza vo svojom mesačnom prehľade. Podľa neho totiž štátna agentúra spravujúca dlh očakávala z týchto dvoch aukcií predaj na úrovni 200 mil. eur, z toho pri prvej aukcii bondov splatných o dva roky to malo byť 150 mil. eur a pri druhej aukcii sa odhadovala hodnota akceptovaných ponúk na 50 mil. eur.

Slovensko si už v tomto roku požičalo v štyroch aukciách štátnych pokladničných poukážok spolu takmer 1,1 mld. eur. Prostredníctvom predaja štátnych dlhopisov si štát okrem pondelňajších aukcií zatiaľ zabezpečil takmer 320 mil. eur a cez syndikovaný predaj benchmarkových bondov si štát v prvej polovici januára požičal na zahraničných trhoch 1 mld. eur. Zároveň však ARDAL vo februári spätne odkúpila štátne bondy za takmer 187 mil. eur.

Slovensko sa tak v tomto roku vrátilo k významnejšiemu využívaniu krátkodobého financovania štátneho dlhu cez štátne pokladničné poukážky. K tejto alternatíve financovania sa ARDAL vrátila po dvoch neúspešných aukciách vplyvom otrasov na finančných trhoch v novembri minulého roka, kedy sa podarilo pri aukcii dlhopisov predať cenné papiere iba za necelých 30 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy