SB vyzvala členské štáty, aby nominovali kandidátov na post prezidenta

Washington 18. februára (TASR) – Svetová banka (SB) odštartovala proces výberu nového prezidenta. Jej súčasnému šéfovi Robertovi Zoellickovi (58) totiž v júni končí päťročný mandát a nebude sa znova uchádzať o tento post.
Správna rada banky vyzvala 187 členských štátov, aby do 23. marca nominovali svojich kandidátov. Dúfa, že sa jej do aprílového mítingu SB a Medzinárodného menového fondu (MMF) podarí vybrať najperspektívnejších uchádzačov.
SB poskytuje úvery a záruky transformujúcim sa a rozvojovým štátom na boj s chudobou prostredníctvom projektov, ktoré tiež pomáhajú rozvíjať ich ekonomiky.
Podľa nepísanej dohody funkciu prezidenta SB zastával doteraz vždy Američan a MMF pre zmenu šéfuje Európan. Momentálne je generálnou riaditeľkou fondu Francúzska Christine Lagardeová. Veľké transformujúce sa ekonomiky sa však už roky domáhajú väčšieho vplyvu na rozhodovanie SB aj MMF. Napriek tomu sa očakáva, že na čelo Svetovej banky sa znova postaví Američan.
Minister financií USA Timothy Geithner avizoval, že Washington do týždňa nominuje svojho kandidáta. Najčastejšie sa v tejto súvislosti hovorí o ministerke zahraničných vecí Hilary Clintonovej a bývalom poradcovi Bieleho domu a exministrovi financií Lawrencovi Summersovi. Americká vláda tvrdí, že Clintonová sa o funkciu uchádzať nebude.

Súvisiace články

Aktuálne správy