Počet fúzií a akvizícii sa v SR vlani takmer zdvojnásobil

Väčšina investorov či už na Slovensku alebo v globálnom meradle v súčasnosti podľa spoločnosti KPMG s akvizíciami a fúziami vyčkáva, ako sa vyvinie hospodárska situácia.

Počet fúzií a akvizícií sa podľa spoločnosti KPMG v minulom roku na Slovensku takmer zdvojnásobil. Ako konštatoval riaditeľ oddelenia podnikových informácií a transakčného poradenstva KPMG na Slovensku Stanislav Šumský, tento trend bol naštartovaný obnoveným ekonomickým rastom v roku 2010. Rok 2011 však v tomto smere priniesol dva výrazne odlišné polroky. Kým prvý polrok ovplyvnený pozitívnymi správami globálneho ekonomického oživovania bol z pohľadu realizovaných transakcií úspešný, eskalácia dlhovej krízy v Európe v lete 2011 spôsobila váhanie investorov.

„V súčasnosti sa nachádzame v období, kedy väčšina investorov vyčkáva, ako sa vyvinie situácia v Európe. V prípade, že sa situácia zlepší, môžeme, aj vzhľadom na množstvo pripravovaných predajov, očakávať veľmi intenzívny nástup aktivity investorov v ďalších mesiacoch 2012,“ konštatoval Šumský.

Slovensko však podľa KPMG nie je samo o sebe trhom, ktorý by pritiahol najväčších svetových hráčov. Dôvodom je, že okrem najväčších sprivatizovaných spoločností sú ostatné slovenské firmy príliš malé, aby sa dostali do hľadáčika globálnych investorov. „Kým pre týchto investorov sa malá investícia obvykle začína na hodnote 100 mil. eur, na Slovensku sú už transakcie vo výške 10 až 30 mil. eur považované za veľké a veľmi zriedkavé. Transakcie na Slovensku preto priťahujú pozornosť najmä domácich investorov, regionálne pôsobiacich strategických investorov a private equity spoločností,“ dodal Šumský.

Globálne KPMG očakáva, že rok 2012 bude pre fúzie a akvizície náročný. Postupný nárast dôvery v realizáciu transakcií od prekonania najhoršieho obdobia v roku 2009 sa totiž zastavil v dôsledku narastajúcich obáv o vývoj ekonomiky, a to nielen v krajinách eurozóny. „Vážna ekonomická nestabilita, nielen v krajinách Eurozóny, utlmila akvizičný apetít strategických investorov. Napriek tomu nepredpokladáme prudký pokles v aktivite: transakčná aktivita je možná vďaka existujúcemu objemu finančných prostriedkov, ktorými disponujú stratégovia, private equity spoločnosti a taktiež vďaka dostatku spoločností na predaj. Skutočnou výzvou však bude odvaha spoločností realizovať transakcie,“ tvrdí vedúci oddelenie globálnych fúzií a akvizícií KPMG a partner vo Veľkej Británii David Simpson.

KPMG je celosvetová sieť firiem poskytujúcich služby v oblasti auditu, daní a poradenstva. Pôsobí v 150 krajinách a členské firmy na celom svete zamestnávajú vyše 138 tis. ľudí. KPMG Slovensko je nezávislým členom medzinárodnej siete KPMG a na Slovensku pôsobí od roku 1991. V súčasnosti zamestnáva viac ako 280 ľudí a má 10 partnerov. Je poprednou audítorskou a poradenskou spoločnosťou. Poskytuje širokú škálu audítorských, daňových a poradenských služieb mnohým domácim i zahraničným spoločnostiam a asistuje pri významných transakciách vo väčšine hospodárskych odvetví.

Súvisiace články

Aktuálne správy