Vo februári 2012 sa inflácia na Slovensku mierne spomalí

Bratislava 13. februára (TASR) – Vo februári možno v SR očakávať mierne spomalenie medziročnej inflácie. Informovala o tom dnes Národná banka Slovenska (NBS). „Potraviny by mali pokračovať v spomaľovaní medziročného rastu v dôsledku vývoja cien agrokomodít,“ uviedla banka.
Vo svojom dnešnom komentári však NBS predpokladá, že medziročný rast spomalia aj ceny služieb, ako aj pohonných látok. Stane sa tak v dôsledku bázického efektu vysokej dynamiky v predchádzajúcom roku.
Inflácia meraná národným indexom spotrebiteľských cien (CPI) sa podľa dnešných údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR spomalila už v januári 2012. „Spotrebiteľské ceny vzrástli medziročne o 3,9 % a medzimesačne o 1,4 %, čo bolo v súlade s očakávaniami NBS,“ upozornila banka.
Regulované ceny síce medzimesačne rástli, no ich rast oproti januáru 2011 na úrovni 8,3 % bol pomalší. Pred rokom sa totiž zvýšili o 9,5 %. „Medziročná dynamika cien pohonných látok výrazne spomalila, najmä v dôsledku odznenia vplyvu zavedenia poplatku do štátnych hmotných rezerv,“ vysvetlila NBS.
K spomaleniu inflácie prispela aj nezmenená dynamika cien trhových služieb. Napríklad ceny služieb reštaurácií medzimesačne takmer stagnovali a pravdepodobne sa do nich zatiaľ výraznejšie nepremietol rast cien energií.

Súvisiace články

Aktuálne správy