Nemecké koncerny RWE a E.ON by sa mali zlúčiť

Brusel 11. februára (TASR) – Nemecké energetické koncerny RWE a E.ON by sa mali zlúčiť, aby nový subjekt dosiahol náležitú celoeurópsku silu. Návrh podporuje aj komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger. Predpokladá, že by to malo viesť k zníženiu cien ich dodávok spotrebiteľom.
Mnoho energetických koncernov hrá vo svetovom meradle len "druhú ligu". Komisár pre agentúru DPA povedal, že "je v našom záujme, aby sme mali šampiónov alebo globálnych hráčov". Toto je cieľom nemeckej politiky vo všetkých dôležitých sektoroch, aj v chemickom a automobilovom priemysle, ale aj v strojárstve. V energetike sa však v krajine prejavuje opačný trend. Americké koncerny Exxon a Chevron, ruský Gazprom, ale aj francúzsky EdF dominujú vo svojich oblastiach trhu.
Oettinger podporuje vytvorenie spoločnosti, ktorá by v Nemecku dosiahla silu konkurentov. Nedávno začal diskusiu o fúzii RWE a E.ON. Oba sa dostali vlani po rozhodnutí spolkovej vlády zastaviť výrobu elektrickej energie v jadrových blokoch pod tlak.

Súvisiace články

Aktuálne správy