Líder gréckej koaličnej strany LAOS nepodporí dohodu o úvere

Atény 10. februára (TASR) – Líder gréckej krajne pravicovej strany Ľudové pravoslávne hnutie (LAOS) Jorgos Karacaferis dnes vyhlásil, že nebude hlasovať za dohodu o záchrannom úvere v hodnote 130 miliárd eur, ktorý krajina potrebuje, aby sa vyhla bankrotu.
"Vysvetlil som ostatným politickým lídrom, že nemôžem hlasovať za túto dohodu o úvere," povedal Karacaferis na dnešnej tlačovej konferencii.
Strana LAOS doteraz patrila ku koalícii, ktorá podporovala úradnícku vládu premiéra Lukasa Papadimosa. LAOS má však v 300-člennom parlamente iba 15 poslancov, čo znamená, že ak aj odmietnu hlasovať, nemusia zabrániť schváleniu dohody o úvere v parlamente.
Karacaferis dodal, že Poul Thomsen, najvyšší predstaviteľ Medzinárodného menového fondu (MMF) pre Grécko, by mal byť v krajine vyhlásený za tzv. persona non grata, teda neželanú osobu.
"Ak chceme, aby sa veci pohli dopredu, musí byť vyhlásený za persona non grata," povedal.
Predstavitelia Európskej únie a MMF sú v Grécku veľmi nepopulárni pre bolestivé reformy, ktoré požadujú za záchranný úver.
V Grécku sa v apríli budú konať predčasné voľby a podľa Karacaferisa je to príliš skoro. Tvrdí, že krajina potrebuje viac času, kým pôjde k volebným urnám, a že voľby jej problémy nevyriešia. Namiesto hlasovania vyzval na zmeny v dočasnej úradníckej vláde.

Súvisiace články

Aktuálne správy