Citigroup dáva Grékom polovičné šance na odchod z eurozóny

Brusel 7. februára (TASR) – Citigroup, americká nadnárodná korporácia poskytujúca finančné služby oznámila, že podľa jej analýz šance Grécka na odchod z eurozóny v najbližšom roku a pol dosiahli stav 50 ku 50 %, uviedol dnes európsky internetový denník Euobserver.
Podľa korporácie so sídlom v New Yorku ešte nikdy nebolo šance Grécka na opustenie európskej monetárnej únie také vysoké. Citigroup predvída, že v období najbližších 18 mesiacov sa pravdepodobnosť návratu k pôvodnej mene zvýši na 50 %, pričom ešte v novembri minulého roka sa tieto šance pohybovali okolo úrovne 25 až 30 %.
Krízový scenár by sa podľa Citigroup nemusel zastaviť iba pri Grécku, lebo po jeho odchode z eurozóny môže prestať tok finančnej podpory aj pre ďalšie zadlžené juhoeurópske krajiny eurozóny, čo by viedlo k ďalším odchodom z tohto klubu a eurozóna by sa zoštíhlila na "o niečo väčší priestor nemeckej marky", opísal EUobserver predpovede nadnárodnej finančnej inštitúcie.
Citigroup, ktorá toto meno získala po fúzii bankového gigantu Citicorp a finančného konglomerátu Travelers Group v apríli 1998, oslávi v tomto roku už 200 rokov svojej existencie.

Súvisiace články

Aktuálne správy